Zniszczone alufelgi - dlaczego

02 Lut 2013, 18:21

Witam, ponad 8 miesięcy temu zakupiłem 19 calowe alufelgi.
Jakis czas temu zauwazylem dziwne zniszczenia i chcialbym sie dowiedziec co jest ich przyczyną?
Czy jest to wada fabryczna, zwykle oznaki eksploatacji czy tez efekt srodkow chemicznych uzywanych na myjni samochodowej (to ostatnie raczej nie wchodzi w gre jako ze jezdze na ta sama myjke od lat a zniszczenia zauwazylem dopiero niedawno, zrzeszta wlasciciel myjni zapewnia mnie ze nie uzywa ostrych srodkow chemicznych)

Oto kolo :
Zdjęcie

Oto zniszvzenia w przyblizeniu :

Zdjęcie

Zdjęcie

Dodam ze sa to felgi lakierowane

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdr
Cornelito
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 05 2008
Auto: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 3.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

04 Lut 2013, 17:13

Na początek - niezłe felunie sobie wybrałeś, podobają mi się. Te opryski i zadrapania to raczej moim zdaniem ślady eksploatacji, niż środków chemicznych. Natomiast zastanawiam się co mogło spowodować pojawienie się białych plamek. Jeździsz w jakimś trudnym terenie?
ramires
Nowicjusz

Auto: Golf VI, Fabia

18 Mar 2013, 20:21

To prawda felgi są nietuzinkowe :yes: Co do uszkodzeń to alufelgi nie lubią zimy a właściwie to soli która służy do pozbycia się śniegu i lodu z dróg, która występuje w dużym stężeniu. Sól i inne chemikalia wpływają negatywnie na alufelgi. Może to jest przyczyną?
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda

23 Mar 2013, 11:03

Jeśli masz na nie gwarancje zawsze możesz próbować reklamować, odpryski nie powinny powstawać po takim czasie.
Felgi jakiej sa firmy? Jeśli nie renomowanej to może być po prostu już zmęczenie felgi.
Jarnold
Nowicjusz

Zdjęcia: 70
Miejscowość: Lędziny

12 Maj 2013, 11:03

Witam, szkoda że nie widzę zdjęcia. Też mam problem z felgami, mam je od roku i jeździły tylko w sezonie letnim.Na jednej z felg pojawiły się odpryski lakieru, porównałbym czy to coś podobnego.
Wojtyla23
Obserwowany

Zdjęcia: 0
Auto: Bmw 3 e 46
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...