Zniżki współwłaściciela a zakup auta

25 Paź 2014, 01:44

Witam!
Jestem tutaj nowy, nie wiem czy był jakiś podobny temat, właściwie nie znalazłem..
ale w czym rzecz?..
Od końca stycznia 2014 roku jestem współwłaścicielem samochodu rodzinnego, który został ubezpieczony na 60% - taka zniżkę posiada jeden członek rodziny który wraz ze mną widnieje w dowodzie rejestracyjnym.

Ostatnio nadarzyła się okazja abym ja dla siebie zakupił małe auto, mam 27 lat, jeżdzę różnymi autami od niemal 10 lat ale dopiero w tym roku stałem się współwłaścicielem auta i zastanawiam się czy ja w tym momencie posiadam jakieś zniżki na ubezpieczenie?
Z tego co wiem to wszystko zależy od towarzystwa ubezpieczeniowego, są takie gdzie zniżki przechodzą od razu a są takie gdzie czeka się ileś lat..

Czy ja mogę podać fakt iż jestem współwłaścicielem drugiego auta z ubezpieczeniem 60% w jakiejkolwiek firmie ubezpieczeniowej, czy to zbyt krótko i wiadomo z góry że muszę płacić 100%?

Jak to wygląda? interesował się ktoś tym kiedyś?
Po prostu interesuje mnie to, jak i kiedy przechodzą zniżki na drugiego właściciela auta, który jest także wpisany w dowodzie.
Czy jak ja zostałem wpisany to już od stycznia 2014 mam jakieś zniżki?

Dziękuje z góry za pomoc.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

31 Gru 2014, 16:31

Każdy posiadacz samochodu pracuje na swoje zniżki. Za każdy rok bezszkodowej jazdy, pula przysługujących mu zniżek wzrasta.
Z opisanej przez Ciebie sytuacji wynika, że skorzystałeś ze zniżki wypracowanej przez współwłaściciela - dzięki czemu zapłaciłeś niższą składkę. W przypadku samodzielnego wykupienia polisy dla pojazdu którego jesteś jedynym właścicielem należy przyjąć zniżki jakie przysługują po jednym roku - zazwyczaj jest to 10%. Szczegóły o progach zniżek muszą być zawarte w Ogólnych Warunkach Ubezpieczeń każdego towarzystwa ubezpieczeniowego.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...