Zniżki z oc dla wspówłaściciela

09 Sie 2010, 12:56

Witam,
znalazłem interesujące auto i dziś spisuję umowę kupna. Jako że sam nie mam zniżek w oc, mam współwłaściciela z dużymi zniżkami, jednak mam jedno pytanie: kto powinien być właścicielem, a kto współwłaścicielem auta, żeby zniżki przeszły na mnie i abym nie musiał płacić kosmicznych kwot za ubezpieczenie?
Czytałem kilka tematów o tym na forum, w którymś było napisane, że już nie ma podziału na właściciela i współwłaściciela, w innym znowu, że lepiej by osoba ze zniżkami była właścicielem, a ta bez zniżek - współ. Więc jak to jest? Czy rzeczywiście nie ma żadnej różnicy? Kto powinien być 'głównym' właścicielem?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
miichal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

09 Sie 2010, 20:21

Współwłasność = każdy ma taki sam udział procentowy, a więc po 50%
Fakt wpisywania jednego ze współwłaścicieli w adnotacjach w dowodzie wynika z faktu braku miejsca na dane dwóch właścicieli.

Tak więc pewnie wszystko zależy od interpretacji i cwaniactwa ubezpieczyciela.

Ja mam ubezpieczenie w Inter Risk, jestem jako "pierwszy" w dowodzie i zniżki ojca, będącego jako "drugi" przeszły bez problemu.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

24 Sie 2010, 11:46

Brat ma polisę w pzu i ojca jako współwłaściciela, lecą jego zwyżki (bo jest młody :) i ojca zniżki za bezszkodową od wielu lat jazdę i cenowo to wychodzi bardzo ok.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa