Znosi auto na boki

28 Sty 2010, 10:48

Witam, wszystko w moim aucie działało dobrze, dopóki nie złapałem gumy. Ponieważ koło się zapiekło, jeździłem trochę na gumie na lekko wykręconych śrubach, aby odpuściło. Po wymianie koła auto znosi dziwnie na boki. Czy możliwe, że mogło się coś uszkodzić podczas jazdy na gumie? Przejechałem raptem 1 km może 2 km.

Co może być przyczyną? Czasami ciężko zapanować nad kierownicą. Póki jedzie prosto jest ok, ale gdy wykonuję skręty auto skręca bardzo niestabilnie, jakby w pewnych momentach samo przyśpieszało skręt. Gdy wjadę w dziurę też ma jakieś odskoki.

Co może być przyczyną?
quaras
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 28 Sty 2010, 10:53

Najprawdopodobniej odkształcenie mechaniczne któregoś z elementów zawieszenia lub którejś składowej części układu kierowniczego...
    Niestety przez kompa,to można tylko gdybac i zakładac który to element...Może drążek a może wahacz itp... Może geometrii nie kompletnie..? Może piasta,a może felga..?
    Tak więc bez wizyty na kanale się nie obędzie..! :wink:
    Nie polecam jazdy autem w takim stanie !!!
    Na tę chwilę możesz na próbę zamienic koła na przedniej osi i zobaczy czy coś się zmienia.
    Oczywiście jak masz kierunkowe oponki,to jazda na max. ostrożności !!!
    Ostatnio edytowany przez artur73, 28 Sty 2010, 10:58, edytowano w sumie 1 raz
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2010, 10:57

Ja bym raczej stawiał na to, że oponę szlag trafił podczas jazdy na kapciu.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Rok produkcji: 2013

28 Sty 2010, 10:59

No więc tak jak mówię... niech zamieni te koła.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG

28 Sty 2010, 11:17

Dzięki za porady. A czy możliwe jest, żeby auto tak się zachowywało, tylko dlatego że jest koło źle dokręcone? Wygląda przy piaście jakby z jednej strony wystawało więcej, a z drugiej trochę mniej. Czy może stało się tak właśnie, ponieważ coś jest odkształcone od środka i koło źle przylega? Dokręcałem i próbowałem już kilka razy i ciągle jest tak samo...

Zauważyłem też jakby samochód stracił moc... Może klocki hamulcowe albo co innnego uniemożliwia optymalne kręcenie koła? Czasami jakby coś wstrzymywało, jak dodam gazu to zamieli i ruszy z kopyta. Może coś tam wadzi? Nie znam się na samochodach, dlatego wszelkie uwagi mile widziane. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    quaras
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...