Żólte tablice rej a ich koniec ważności.

19 Wrz 2019, 11:16

Mój znajomy dostał i w dodatku wielu handlarzy którzy tak jeżdżą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Wrz 2019, 21:13

praktycznie teraz na żółtych powrót to już rzadkość

Jakieś tam "mrówki" czasami jeżdżą, można jeszcze spotkać, dawniej było tego zatrzęsienie.

Trzeba mieć meldunek żeby to wybrać, czasami sprzedawca jak się zgodzi to weźmie na siebie te tablice, także NIemcy troche ten proceder ukrócili lub zaostrzyli . Może i dobrze.

Normalnie teraz zleca się przywóz firmie transportowej i tak to się załatwia bez kłopotów, a z Niemiec to wystarczy wrzucić transport i jest od razu kilka ofert na zabranie auta.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Wrz 2019, 14:24

Bzdura totalna. Wiele osób jeździ do Niemiec po auta. Na naszych drogach można spotkać wiele samochodów z tablicami z paskiem żółtym, nieco mniej z czerwonym. Zapewne zależy to od regionu, bo podejrzewam, że w Radomsku, Rzeszowie czy Gdańsku nie będzie tyle tych samochodów co np. w Katowicach czy Bielsku. Ale są i to jest ich dość sporo.
A żeby się nie rozpisywać i nie tłumaczyć znowu - kolejna stronka z dokładniejszym opisem zakupu samochodu w Niemczech i tajemnica tablic - https://jaksprawdzacauta.pl/formalnosci/rejestracja-samochodu-z-niemiec/
Firmy, o których wspominasz przywożą samochody do komisów. Prywatne osoby raczej z takich firm nie korzystają, bo się nie opłaca kupować jednego samochodu przez firmę sprowadzającą samochody. A zresztą po co komuś za to płacić? Wyjdzie to samo jakbyś kupił te auto w komisie i jeszcze dodatkowo masz więcej prawnych możliwości niż kupując na normalną umowę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2019, 20:36

Firma to np. Ja :lol: i ja robię po swojemu,
Jak ktoś chce to niech jedzie sobie sam do Niemiec i niech sobie sam kupuje
10 lat temu brało się tabliczki żółte w niemieckim ZullasungStelle inblanco i można było samemu wpisać dane auta które się kupowało.
Na tej stronie co podałeś to też nie do końca się zgodzę ze wszystkim, bo w bardzo wielu przypadkach żeby móc je wybrać trzeba mieć meldunek w DE.

Teraz tak już nie zrobisz, zmienily się troche czasy

A jeżeli chodzi o większe firmy które przywożą do komisów to znami ich kilka i oni się najzwyczajniej nie bawią w detal bo wolą sprzedać wszystkie 8 aut i na każdym zarobić po 1000zł i mieć sprawę zamkniętą a nie bujać się z detalem i wysłuchiwać że tam ryska, tu obicie itp. więc oni ci po prostu nawet nie będą chcieli sprzedać bo po co jak i tak sprzedadzą
Po prostu każdy robi swoje,
Ja dawniej też jechałem do DE i po 1 auto i po 2 czasami i teraz już by mi się nie chciało dymać po 2000 km w dwie strony , na miejscu szukać , ryzykować czas, zdrowie i pieniądze po to żeby przyszedł mi janusz i wybrzydzał,
Zasady teraz są zupełnie inne, inaczej się to robi.

Natomiast oczywiście są osoby które sobie jadą i na żółtych przywożą, ale nie na taką skalę jak kilka kilkanaście lat temu.

Wiesz za te 1000-1300 zł zlecam transport i z dowolnego miejsca w DE będą się bić firmy transportowe o moje zlecenie przywozu
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Wrz 2019, 20:37

Nie ważne jak kto robi i czy się opłaca. W temacie chodzi o tablice żółte i ich ważność oraz legalność, bo ta ostatnia została niesłusznie zakwestionowana. Wyjaśniłem o co chodzi, podałem linki gdzie również jest to wyjaśnione. Koniec tematu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000