Zacznijmy może od tego, że nie ubezpieczymy pojazdu, dopóki go nie zarejestrujemy. Podczas zawierania umowy ubezpieczenia OC trzeba podać numer rejestracyjny, ważność badań technicznych i parę innych danych. Skoro nie masz numeru rejestracyjnego, to pojazdu nie ubezpieczysz. Proste.
lysyluk069 napisał(a):Na internecie są informacje że w momencie kiedy kończy się data ważności tablic czyli wczoraj to auto jakby z automatu dla mnie nie jest zarejestrowane nigdzie skoro nie są już one wazne, dobrze rozumuję?
Dokładnie tak.
Tutaj masz informacje na ten temat.
lysyluk069 napisał(a):Natomiast kilka osób są święcie przekonani że pomimo iż ważność tablic się skończyła to wystarczy że wykupie miesięczne OC i będzie dobrze " bo oni tak jeżdzą i nie mają problemów, bo to przedłuża ważność tablic automatycznie, ale chyba większej bzdury nie słyszałem - Wykupienie w takim wypadku jedynie chroni przed karą nałożoną przez UFG, co nie zmienia faktu że auto pozostanie dalej niezarejestrowane i w razie kontroli, czy wypadku - Mogę mieć spore problemy
Dokłądnie - ktoś ci głupot naopowiadał. W Polsce nie ma miesięcznego OC dla osób prywatnych. Możesz OC wykupić na rok, ale zapłacić w dwóch ratach po pół roku każda.
Kao napisał(a): Tak jak powiedziałem wcześniej nawet jak są ważne nie możesz się poruszać po poza granicą Niemiec nawet z ważnymi OC.
Można jeździć po Polsce z tymi tablicami do czasu ich ważności. Wyjaśnienie w linku który zapodałem wyżej.
andrewb25 napisał(a):Czyli krótko mówiąc wracałeś z Niemiec i po polskiej stronie nie miałeś żadnego ubezpieczenia,
Ubezpieczenie było - ważne do daty na tablicach.
Podsumowująć - Mogłeś tym autem jeździć do daty na
tablicach rejestracyjnych , które przywiozłeś z Niemiec. Po tej dacie samochód nie może wyjechać na drogę. Nawet na przegląd techniczny, obowiązkowy, traktowany jako pierwszy w kraju, nie możesz jechać sam - auto musi do SKP pojechać na lawecie. Najpierw robisz wspomniany przegląd, a potem idziesz zarejestrować do WK. Potem ( w tym samym dniu ) musisz auto ubezpieczyć. I musisz to zrobić w tej kolejności jak napisałem. W międzyczasie musisz opłacić cło. Potwierdzenie opłacenia cła musisz przedstawić w WK przy odbieraniu twardego DR. Potwierdzenie opłacenia cła zazwyczaj pojawia się w necie po około dwóch tygodniach od złożenia wniosku w WS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...