Żólte tablice rej a ich koniec ważności.

14 Wrz 2019, 00:56

Dobry Wieczór - Mam do Was koledzy takie pytanie, mam następującą sytuację.

W poniedziałek sprowadziłem z DE Skodę na tablicach żółtych ważnych 5 dni do 13.09.2019. No i jak wiadomo, niestety właśnie w tym momencie wazność tablic rejestracyjnych się skończyła - Czy jest jakaś opcja aby ważność tych tablic przedłużyć? Czy wykupienie powiedzmy miesięcznego OC na ten pojazd pomimo iż waność tablic się skończyła będzie skutkowało mandatem w przypadku kontroli? Bo wydaje mi się że skoro ważność tablic niemieckich żółtych jest do dnia 13.09 to po tym okresie nawet jeśli wykupimy OC to auto jakby pozostaje niezarejestrowane na nikogo ponieważ ważność tablic upłynęła, dobrze rozumuję że autem dopiero będę się mógł poruszać gdy udam się do WK i dostanę tymczasowe tablice?
lysyluk069
Obserwowany

14 Wrz 2019, 08:03

po 1 na takowych tablicach możesz poruszać się tylko na terenie niemiec, w PL już nie są ważne
po 2 auto jest wyrejestrowane czyli nie dopuszczone do ruchu, żadne OC czy badania tego nie zatuszują
po 3 jedyna opcja jaka zostaje to rejestracja pojazdu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Wrz 2019, 08:25

Auto chciałem przerejestrować wczoraj, załatwiłem już wszystkie formalności jak akcyza, tłumaczenia etc - Lecz ku mojemu zdziwieniu gdy podjchałemdo wydziału komunikacji okazało się że mają skrócone godziny pracy do 13:30 :O

I teraz pojawia się mały problem, bo mam kilka spraw do ogarnięcia w weekend które wymagają jazdy, i dostaje mase sprzecznych informacji. Na internecie są informacje że w momencie kiedy kończy się data ważności tablic czyli wczoraj to auto jakby z automatu dla mnie nie jest zarejestrowane nigdzie skoro nie są już one wazne, dobrze rozumuję?

Natomiast kilka osób są święcie przekonani że pomimo iż ważność tablic się skończyła to wystarczy że wykupie miesięczne OC i będzie dobrze " bo oni tak jeżdzą i nie mają problemów, bo to przedłuża ważność tablic automatycznie, ale chyba większej bzdury nie słyszałem - Wykupienie w takim wypadku jedynie chroni przed karą nałożoną przez UFG, co nie zmienia faktu że auto pozostanie dalej niezarejestrowane i w razie kontroli, czy wypadku - Mogę mieć spore problemy
lysyluk069
Obserwowany

14 Wrz 2019, 16:07

Ciekawe kto ci wystawi miesięczne OC, a jeżeli nawet to jest ono i tak grubymi nićmi szyte, w sensie , w przypadku szkody i tak zapewne nie będzie ważne,
Dawniej miesięczne OC były już tylko dla osób prowadzących działalność, teraz już praktycznie każde towarzystwo się z tego wycofało, bo nie ma czegoś takiego jak "miesięczne OC"
W pełni ważne i legalne jest OC na rok

A to że od razu po przyjechaniu do kraju nie zarejestrowałeś to jest już tylko i wyłącznie twój problem :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Wrz 2019, 17:07

Nasłuchałeś się głupot, jak można przedłużyć tablice kupując OC? i to jeszcze zagraniczne :shock: . Tak jak powiedziałem wcześniej nawet jak są ważne nie możesz się poruszać po poza granicą Niemiec nawet z ważnymi OC. Tak jak kolega wyzej napisał nikt Ci OC na miesiąc nie wystawi, możesz odrazu wykupić OC na rok wpisując zamiast nr rej. numer VIN ale tak jak mówiłem auto jest wyrejestrowane i nie możesz się nim poruszać!
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Wrz 2019, 19:26

Czyli krótko mówiąc wracałeś z Niemiec i po polskiej stronie nie miałeś żadnego ubezpieczenia, w przypadku kontroli 4500zł kary z UFG a brak OC a w przypadku szkody z twojej winy pokrywasz koszty tej szkody, czyli wjeżdżasz w mercedesa wartego 100 tys i płacisz mu odszkodowanie z własnej kieszeni.
Dziękujemy. :lol:
Tak się kończy temat laika który jedzie do Nemiec i sprowadza nie mając o tym totalnie bladego pojęcia.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Seat Leon III - gama silników
    SEAT wysyła nowego Leona na bitwę wydajnych i oszczędnych silników TDI i TSI, o pojemnościach od 1,2 do 2,0 litra pojemności. Wszystkie silniki wyposażone są w bezpośredni wtrysk i turbodoładowanie. Zostały one zaprojektowane ...

14 Wrz 2019, 19:37

andrewb25 napisał(a):w przypadku kontroli 4500zł kary z UFG
tu nie jestem pewny ale wydaje mi się że ta kara obowiązuje tylko przy autach zarejestrowanych w PL
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Wrz 2019, 21:18

czyli autem niezarejestrowanym nigdzie bez OC mogę bezkarnie jeździć wszędzie ? no bez przesady :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

14 Wrz 2019, 21:25

No jak? Niezarejestrowanym w ogóle nie możesz jezdzić.....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Wrz 2019, 18:43

Zacznijmy może od tego, że nie ubezpieczymy pojazdu, dopóki go nie zarejestrujemy. Podczas zawierania umowy ubezpieczenia OC trzeba podać numer rejestracyjny, ważność badań technicznych i parę innych danych. Skoro nie masz numeru rejestracyjnego, to pojazdu nie ubezpieczysz. Proste.
lysyluk069 napisał(a):Na internecie są informacje że w momencie kiedy kończy się data ważności tablic czyli wczoraj to auto jakby z automatu dla mnie nie jest zarejestrowane nigdzie skoro nie są już one wazne, dobrze rozumuję?

Dokładnie tak. Tutaj masz informacje na ten temat.
lysyluk069 napisał(a):Natomiast kilka osób są święcie przekonani że pomimo iż ważność tablic się skończyła to wystarczy że wykupie miesięczne OC i będzie dobrze " bo oni tak jeżdzą i nie mają problemów, bo to przedłuża ważność tablic automatycznie, ale chyba większej bzdury nie słyszałem - Wykupienie w takim wypadku jedynie chroni przed karą nałożoną przez UFG, co nie zmienia faktu że auto pozostanie dalej niezarejestrowane i w razie kontroli, czy wypadku - Mogę mieć spore problemy

Dokłądnie - ktoś ci głupot naopowiadał. W Polsce nie ma miesięcznego OC dla osób prywatnych. Możesz OC wykupić na rok, ale zapłacić w dwóch ratach po pół roku każda.
Kao napisał(a): Tak jak powiedziałem wcześniej nawet jak są ważne nie możesz się poruszać po poza granicą Niemiec nawet z ważnymi OC.

Można jeździć po Polsce z tymi tablicami do czasu ich ważności. Wyjaśnienie w linku który zapodałem wyżej.
andrewb25 napisał(a):Czyli krótko mówiąc wracałeś z Niemiec i po polskiej stronie nie miałeś żadnego ubezpieczenia,

Ubezpieczenie było - ważne do daty na tablicach.
Podsumowująć - Mogłeś tym autem jeździć do daty na tablicach rejestracyjnych , które przywiozłeś z Niemiec. Po tej dacie samochód nie może wyjechać na drogę. Nawet na przegląd techniczny, obowiązkowy, traktowany jako pierwszy w kraju, nie możesz jechać sam - auto musi do SKP pojechać na lawecie. Najpierw robisz wspomniany przegląd, a potem idziesz zarejestrować do WK. Potem ( w tym samym dniu ) musisz auto ubezpieczyć. I musisz to zrobić w tej kolejności jak napisałem. W międzyczasie musisz opłacić cło. Potwierdzenie opłacenia cła musisz przedstawić w WK przy odbieraniu twardego DR. Potwierdzenie opłacenia cła zazwyczaj pojawia się w necie po około dwóch tygodniach od złożenia wniosku w WS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2019, 19:25

MotoAlbercik napisał(a):Można jeździć po Polsce z tymi tablicami do czasu ich ważności.
Chyba musisz doczytać do czego służą takowe tablice i w jakich sytuacjach można je użytkować. W skrocie tablice te można stosować na auta zarejestrowane a sprowadzane takimi nie są.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2019, 09:22

MotoAlbercik napisał(a):W międzyczasie musisz opłacić cło. Potwierdzenie opłacenia cła musisz przedstawić w WK przy odbieraniu twardego DR. Potwierdzenie opłacenia cła zazwyczaj pojawia się w necie po około dwóch tygodniach od złożenia wniosku w WS.

MotoAlbercik musisz chyba albo coś doczytać albo piszesz trochę jakby info z lat '90
Po 1 . Nie Cło tylko Akcyzę, pisał że kupił auto w DE a więc w UE więc płaci się akcyzę...no ale jakby zwał/nie zwal trzeba zapłącić ten podatek
Po 2 Akcyzę teraz płaci się przez PUESC E-Zefir, ma się 2 tygodnie na złożenie wniosku AKC-U od daty przekroczenia granicy, i do 30 dni na opłacenie akcyzy przelewem, po zapłacie przelewem pobiera się urzędowe potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego i w moim przypadku zawsze jest to za 2 dni robocze po przelewie.
andrewb25
Stały forumowicz

16 Wrz 2019, 13:30

Kao napisał(a):Chyba musisz doczytać do czego służą takowe tablice i w jakich sytuacjach można je użytkować. W skrocie tablice te można stosować na auta zarejestrowane a sprowadzane takimi nie są.

Przeczytaj dokładnie info w linku, który jest w moim poście.
andrewb25 napisał(a):Po 1 . Nie Cło tylko Akcyzę, pisał że kupił auto w DE a więc w UE więc płaci się akcyzę...no ale jakby zwał/nie zwal trzeba zapłącić ten podatek

Przepraszam, pomyłka w nazewnictwie. Ale każdy wie o co chodzi. Nawet ty.
andrewb25 napisał(a):Po 2 Akcyzę teraz płaci się przez PUESC E-Zefir, ma się 2 tygodnie na złożenie wniosku AKC-U od daty przekroczenia granicy, i do 30 dni na opłacenie akcyzy przelewem, po zapłacie przelewem pobiera się urzędowe potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego i w moim przypadku zawsze jest to za 2 dni robocze po przelewie.

Można zrobić tak, a można to załatwić idąc po prostu do odpowiedniego US. Ja akurat wolałem US, ponieważ Zefir nie zawsze działa jak należy i czas znacznie się przedłuża.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2019, 17:32

MotoAlbercik napisał(a):Przeczytaj dokładnie info w linku, który jest w moim poście.
Papier wszystko przyjmie, ja też mogę atrykuł napisać który będzie udostępniany i tak tworzą się niedopowiedzenia lub mylne informacje

Na jakiej podstawie policja daje mandaty za poruszanie się na takich tablicach hmm?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Wrz 2019, 10:31

Kao napisał(a):Papier wszystko przyjmie, ja też mogę atrykuł napisać który będzie udostępniany i tak tworzą się niedopowiedzenia lub mylne informacje

Ja myślę, że to jednak prawda.
Kao napisał(a):Na jakiej podstawie policja daje mandaty za poruszanie się na takich tablicach hmm?

A dostałeś taki mandat?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika