jablonski89 napisał(a):witam wiem ze nie w tej kategori ale mam male pytanie sciagłem samochód z niemiec jest na zjazdowych tablicach ktore sie skonczyły i zrobiłem na tych talicach przeglad i ubezpieczenie na rok i słyszałem ze moge tak jezdzic na tych blachach prawda to ?? bo i tak nim jeżdze
Witaj!
Zgodnie z niemieckimi przepisami zolte tablice sluza jedynie do przewiezienia auta z miejsca zakupu do miejsca zamieszkania, ewentualnie do warsztatu, albo przegladu, nie wolno oficjalnie tak sobie jezdzic gdzie sie chce. Ich waznosc ograniczona jest do 5 dni, auto nie musi posiadac waznego przegladu, a za stan techniczny auta ( hamulce, oswietlenie itp) odpowiedzialny jest kierowca. Po uplywie daty wytloczonej na tablicach auto automatycznie zostaje wyrejestrowane, a niezarejestrowanym autem nie wolno jezdzic po drogach publicznych ( w Niemczech takie auto z niewaznymi blachami nie moze nawet stac na drodze, czy parkingu publicznym). Jesli chodzi o exportowe tablice z czerwonym paskiem (tu potrzebny juz jest niemiecki wazny przeglad) to mozesz na nich jezdzic gdzie chcesz do daty wybitej z prawej strony, potem auto rowniez przestaje byc zarejestrowane.
Jak ta sytuacja wyglada w PL, tego nie wiem, ale z logicznego punktu widzenia, zeby auto moglo jezdzic po drodze publicznej musi byc gdzies zarejestrowane. Ale byc moze sa jakies specjalne rozporzadzenia w tej kwestii.
pozdrawiam