Zostawienie samochodu w rozliczeniu i inne..

08 Sty 2016, 19:36

MotoAlbercik napisał(a):No chyba, że się zaplątałem i nic nie rozumiem.
Moto-Al,myślę ze chyba tak.Jak wiesz nie jestem pracownikiem zadnego Starostwa tylko diagnostą a więc tez wszystkiego do końca nie wiem.Jednak poczytaj sobie Art.83b PoRD.Tam wyraznie jest napisane /przedstawie Ci to w skrocie/ze Starosta ma obowiązek raz w roku dokonać kontroli SKP...Pracuję w tym zawodzie juz ponad 10 lat a na swoje oczy nie widziałem zadnego Starosty... :!: :!: Mało tego-nie znam nawet jego nazwiska... :( Owszem kontrole są przeprowadzane co rok jak wspomniałem wcześniej ale zawiadomienie o tym podpisuje pan inspektor.Dokładna pieczątka imienna:Z upowaznienia Starosty-Inspektor Jan Kowalski...Dla mnie tez w ten sposób przebiega sprawa rejestracji pojazdów.Pana Starostę interesuje ten fakt tyle co mnie ubiegłoroczny śnieg... :D Od tego są urzędnicy i oni muszą ten temat ogarniać... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Sty 2016, 21:38

Ps.Nawet jezeli napiszesz pismo bezpośrednio do Starosty to ono i tak ląduje na biurku czlowieka-komórki organizacyjnej Starostwa ktora jest za te sprawy odpowiedzialna...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Sty 2016, 13:15

No i o to mi chodzi - wszystko ma niby rozić starosta, a tak naprawdę nie robi z tego nic...Ma kontrolować samochody, a tego nie robi. Poinformować o kupnie/zbyciu samochodu, należy poinformowa staropstę, a idzie się do WK...Dlatego musi być jakieś dodatkowe rozporządzenie, któe to określa...Bo jak narazie to mamy burdel :)
PS - wiem, ze jesteś diagnostą i myślę, że niektóre przepsiy znasz o wiele lepiej, niż każdy kierowca, ponieważ musisz znać przepisy, które dotyczą można powiedzieć bezpieczeństwa. Ocierasz się też o WK, więc napewno wiesz coś lepiej na ten temat niż my :)
Ale nikt nie jest omnibusem i wiadomo, że czy ty czy ja czy ktoś inny wszystkiego nie wie, ponieważ mieszkamy w kraju, w którym przepisy są takie jakie są...Zapewne się domyślasz, co mam na myśłi :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2016, 00:25

Dobra panowie, jeszcze potrzebuję doszkolenia w tej kwestii. W sobotę zakupiłem samochód w komisie, swoje stare autko zostawiłem w rozliczeniu. Co do nowego samochodu i przepisów nie mam zastrzeżeń bo ogarnąłem temat, ale mam pytanko odnośnie tego pozostawionego w rozliczenie.

Samochód zostawiony w komis i została podpisana umowa komisowa(nie kupna-sprzedaży). Czy ja dobrze rozumie, że dopóki samochód nie zostanie sprzedany przez komis to nie mam żadnych praw go wyrejestrować z siebie u WK, a także u ubezpieczyciela?
Dodatkowo tutaj taki problem bo za miesiąc kończy się ubezpieczenie w samochodzie pozostawionym w rozliczenie i boję się, że to ja będę musiał pokryć koszty ubezpieczenia - mam się tego obawiać? Pani w ubezpieczalni wspominała, że mam prawo zmienić jeszcze tą umowę z komisowej na kupno-sprzedaży. Ale chcę wiedzieć od was.

Pozdrawiam
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

13 Sty 2016, 15:29

TaTaRaK napisał(a):Czy ja dobrze rozumie, że dopóki samochód nie zostanie sprzedany przez komis to nie mam żadnych praw go wyrejestrować z siebie u WK, a także u ubezpieczyciela?
Tak jak napisałeś..
TaTaRaK napisał(a): Pani w ubezpieczalni wspominała, że mam prawo zmienić jeszcze tą umowę z komisowej na kupno-sprzedaży.
To zalezy czy na Twoje warunki zgodzi sie komis..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Sty 2016, 18:53

Odnośnie kwestii kończącego się ubezpieczenia OC w tym samochodzie. Za 20 dni ubezpieczenie się skończy, będę zmuszony zapłacić kolejną składkę mimo, że samochód stoi w komisie czy mam możliwość poinformowania ubezpieczyciela, że samochód został sprzedany w komis? 500 zł piechotą nie chodzi :/
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...