Migi60 - wiem, o co ci chodzi
Nikt oczywiście nie pisze do starosty, że kupił samochód...No ale tak na chłopski rozum, to starosta jest poinformowany o kupnie samochodu. A w przepisach nie ma wskazane, w jaki sposób to zrobić - jest tylko napisane, że o tym fakcie należy poinformować starostę
Więc jakby napisać do niego list polecony, albo maila, to też jest to forma poinformowania go o kupnie samochodu
No sam powiedz- zgadza się czy nie?
Migi60 napisał(a):Moto-Al jego interesuje wypowiedzenie umowy OC swojego samochodu ktory obecnie posiada a chce sprzedaz przez komis.Ja bynajmniej tak to zrozumiałem..
Zgadza się. Ale zadał dwa pytania:
TaTaRaK napisał(a):- Jak długo można jeździć na blachach samochodu(zarejestrowany w PL) poprzedniego właściciela?
oraz
TaTaRaK napisał(a):Samochód który kupuję ma wykupione ubezpieczenie komisowe w Liberty to będę musiał od razu w tym samym dniu wypowiedzieć je lub ew. przedłużyć czy jak?
Tak więc na pierwsze pytanie odpowiedz jest w sumie dwojaka, ponieważ zależy od tego, z jakiego powiatu jest sprzedający, a z jakiego kupujący. Bo jak są z tego samego powiatu, to może jeździć cały czas, ponieważ przy przerejestrowywaniu blachy zostają te same. Natomiast jak jest z innego powiatu, to będzie miał inne blachy. Ale autorowi chodzi zapewne o to, ile ma czasu ma na przerejestrowanie samochodu na siebie. A wtedy odpowiedz brzmi - 30 dni od daty zakupu.
co do ubezpieczenia, to rozumiem, że pyta o ubezpieczenie samochodu, który kupuje :
TaTaRaK napisał(a):Samochód który kupuję ma wykupione ubezpieczenie komisowe w Liberty to będę musiał od razu w tym samym dniu wypowiedzieć je lub ew. przedłużyć czy jak?
Oczywiście warto wspomnieć, że ubezpieczenia, samochodu, który zostawia w rozliczeniu, nie może wypowiedzieć, tylko powinien poinformować ZU o sprzedaży samochodu, przedstawiając ubezpieczycielowi umowę KS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...