Zwarcie?

18 Lis 2014, 13:34

Cześć, ostatnio pojawił się u mnie taki problem , podczas przekręcenia kluczyka przygasają wszystkie kontrolki , komputer pokazuje różne błędy. Nie można uruchomić silnika. Po podładowaniu akumulatora silnik można uruchomić lecz po chwili silnik sam gaśnie. Sprawdziłem ładowanie alternatora : 14,2 V, napięcie na zgaszonym silniku 9,5 V, napięcie po zdjęciu klem 12,5 V. Wychodzi na to, że coś w układzie robi zwarcie. Sam akumulator może robić zwarcie?
armin089
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2007
Auto: peugeot 307
Silnik: 2.0 hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Lis 2014, 09:58

Masz coś z instalacją. Jeżeli sam aku robiłby zwarcie, to miernik nie pokazywałby 12,5V przy zdjętych klemach. Podejrzewam, że winny jest obwód, który jest niezabezpieczony bezpiecznikiem. Jakby było inaczej, to bezpiecznik by się przepalił. Na szczęście takich obwodów w aucie nie ma dużo i można to sprawdzić. Zacznij od odkręcenia przewodu plusowego od rozrusznika. Potem sprawdz napięcie na podłączonych klemach. Jak nadal będzie takie niskie, to odłącz przewód plusowy od alternatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lis 2014, 21:07

witam
mam problem z moim seatem aleta pisze ale nik nie odpisuje może kolega mi pomoże albo pokieruje mnie gdzie szukać , na prawym zegarze wyświetla mi sie abs kontrola trakcji i kierownica kupiłem czujnik kąta skrętu czy coś takiego w kierownicy ale nadal nić ten sam problem( po podpięciu do komputera nie widać żadnej wartości kata skrętu ) nie wykrywa go jakby wcale nie był podpięty płytkę sprawdzona ładna zdrowa nic spalonego . jak odpalam swieci kierownica jadę około 20 30 40km i świeci tylko kierownica na żółto a po przekroczeniu 50km zaczyna swiecic kont trakcji abs i oczywiscie kierown 3 kontrolki abs nie działa nie wiem co mam robić mechanicy rozkładają ręce może kolega pomoże bo już sił nie mam pozdrawiam :(
jerzyjezz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1982
Auto: seat altea
Silnik: 1.9 DTI 140

25 Lis 2014, 22:01

Jak dobrze kojarzę, to kontrolka układu wspomagania zaświeca się po założeniu klem, które wcześniej były odłączone, czyli jak odłączone zostało zasilanie. Należy wowczas przejechać parędziesiąt metrów 20 im/h i Nad skręcić w przekręcone i lewo. Adaptację można też zrobić vagiem. Co do ABS-u i kontroli trakcji to teraz trzeba się podłączyć pod vaga i sprawdzić błędy. Wcześniej warto sprawdzić bezpieczniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nie jedz, nie pij, nie pisz podczas prowadzenia auta
    Wielu kierowców zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo niebezpieczne jest korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia auta. Czy jednak wiedzą, że niemal równie groźne podczas jazdy jest jedzenie ...