Zwarcie w instalacji ? lista błędów

25 Lis 2014, 00:34

Witam, 2 miesiace temu zakupiłem Citroena C4 coupe 1.6 16v od prywatnego wlasciciela, zmagam się z problemem kontrolki silnika która pojawia się co jakiś czas, po 3 zapłonach znika, przy jej ,,wyskakiwaniu" auto sie potrafi przydusić i zgasić, byłem u 3 mehaników, którzy nie potrafili mi pomoc, a raczej nie mieli ochoty się z tym bawić, gdyż wolą robić łatwiejsze rzeczy za które zgarną szybki pieniądz. Ostatni mechanik ponoć jeden z najlepszych w moim mieście, podpiał kompa o to lista błędów :

P0270 - Sterowanie wtryskiwaczem 4 zwarcie do bieguna ujemnego
P0264- sterowanie wtryskiwaczem 2 zwarcie do bieguna ujemnego
P0485 - spójność działania wentylatora
P0616 - przekaznik sterujacy rozrusznikiem
P0231 - zwarcie do bieguna ujemnego w obwodzie sterujacym przekaznikiem pompy paliwa
P0444- zwarcie do bieguna ujemnego w obwodzie sterujacym elektrozaworem odpowietrzania układu filtru weglowego
P0141 - sterowanie podgrzewaniem sondy lambda za katalizatorem
P0261 - sterowanie wtryskiwaczem 1 zwarcie do bieguna ujemnego
P0267- sterowanie wtryskiwaczem 3 - zwarcie do bieguna ujemnego

Mechanik stwierdził, że występuje zwarcie w przewodach, mozliwe ze przez wilgoć, dlatego kontrolka i błąd nie jest stała, jeśli już sie aktywuje wysypuje mase tych błędów, ktore są z jednego zrodla jak twierdzi mechanik,sam powiedział wprost ze nie ma czasu sie tym bawic bo ma mase zleceń, polecił mi kogoś poza miastem, ale nim zedrą ze mnie pieniądze, może ktoś się wypowie

Chciałbym spytać kogoś na forum co sądzi na ten temat, czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam.
vogel22
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: focus

04 Gru 2014, 12:20

niklt nie potrafi pomóc ? :no:
vogel22
Początkujący

04 Gru 2014, 21:28

Czy to uto ma gaz ?
Takie objawy mogą świadczyć, że dostała się woda do wnetrza sterownika, przekaźnika podwójnego lub emulatora wtrysków.
andrzej_124
Stały forumowicz

05 Gru 2014, 14:14

Autko nie ma gazu, czy zna ktoś jakiegoś dobrego elektromechanika na śląsku ? niestety w Częstochowie nikogo takiego nie znajde,
vogel22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...