Zwarcie z zapalniczki - prośba o pomoc

10 Lip 2011, 18:28

Witam ok tygodnia temu kupiłem ibizkę II 95r. Poprzedni właściciel zamontował sobie dodatkowe zegary podłączane do zapalniczki. Przed sprzedażą na szybko wyjmował sobie CB i radio (wszystko podłączone było do rozdzielacza) a zegary zamontował mi bezpośrednio do wtyczki od zapalniczki. Jak się okazało chyba słabo zaizolował i jak wczoraj chciałem włączyć zegary to doszło do zwarcia (z oparzeniem 3 stopnia). Od tej pory oprócz zegarów nie działa mi jeszcze oświetlenie wnętrza samochodu, prawdopodobnie radio (którego jeszcze nie mam) i przy każdym wyłączeniu stacyjki zerują mi się - licznik i godzina. Wymieniłem bezpiecznik ale niestety nic to nie pomogło. Niestety elektryk ze mnie słaby i nie mam pojęcia co się mogło jeszcze porobić. Jeżeli macie jakieś pomysły to był bym bardzo wdzięczny za opinie, choć podejrzewam że wizyta u elektryka mnie nie minie. Pozdrawiam Jacek
dudek560
Obserwowany

Auto: ibizaII 1.4 60KM 95 r

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...
    11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...