Żwawe do miasta +-12000 k

27 Gru 2017, 23:45

Siemanko,

Zakładam ostatni temat żeby nie zaśmiecać (wcześniejsze gdzieś zaginęły w czeluściach). Aktualnie już w 100% wiem czego potrzebuje, potrafię określić budżet oraz oczekiwania.

- budżet 12000 tyś na sam samochód
- interesuje mnie tylko benzyna, robię dziennie ok. 10km (5km w jedna strone) + sporadycznie większe dystanse
- czterodrzwiowe koniecznie, jakiś isofix mile widziany (bobas w drodze)
- pojemność do 2.0
- coś żwawego, nie potrzebuję rozkręcać wielkich prędkości, zależy mi na przyzwoitym przyśpieszeniu, zatem moc przynajmniej w okolicach 130km
- gabarytowo celowałbym w coś wielkości seata leona

Pozdro
lesko1909
Początkujący

Auto: nie mam

29 Gru 2017, 22:13

Jeśli musi być te 130 to oprócz a3/golfa/leona 1.8T zostaje Ci tylko 307 2.0. Nie ma nic więcej na rynku

IMO corolla 1.6/110 wystarczy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Gru 2017, 22:33

Ford Focus 2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Gru 2017, 15:12

Focusa biorę pod uwagę. Miałem kiedyś mk1 w 2.0 i nie było na co narzekać, druga gen daje rade ;) Zdaję sobie sprawę, że przy mocy którą chciałbym posiadać to jedynie VAG'i w 1.8t. Chciałbym się dowiedzieć od was coś na temat furki z chyba wyższego segmentu jakim jest Skoda Octavia, a konkretniej w wersji RS z 180 konnym 1.8t. Gabarytowo wydaję się dość spora jednak w praktyce jest dość zgrabna. Czy finansowo w utrzymaniu RS'ka jest dużo droższa od zwykłej Octavii ? No i o ile wypadało by powiększyć budżet by sprawić sobię taką przyjemność ?
lesko1909
Początkujący

30 Gru 2017, 22:51

Octavia RS raczej nie ten budżet, kup zwykłe 150 koni w wersji laurin & klement, potem jedź na podniesienie mocy do tych 180 i tyle.
RS jest bardziej topowe ale to w sumie ten sam silnik tylko mocniejsze turbo, może wtryski i program z fabryki więc ma koni więcej.
Ale tak ogólnie to kompakt więc szału z wnętrzem i miejscem nie będzie bo to płyta Golfa.

Możesz też pomyśleć nad Seatem Toledo 2
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2017, 23:31

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mało tego na polskich serwisach aukcyjnych, ta akurat najtańsza na olx, cena niska, z Niemiec. Chyba prawy błotnik w innym odcieniu. Co sądzicie ? Ulep ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wiem, że do 12 tysięcy mógłbym nabyć zwykłą w 1.8t w L&K, jednak wersja RS jest na tyle kozacka i sporadycznie spotykana na drogach w porównaniu do wszystkich bmw, audi itp, że warto było by dozbierać trochę pieniędzy i zakręcić się wokół tego modelu ;)
lesko1909
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

31 Gru 2017, 00:41

za takie pieniądze nikt na zachodzie typu Szwajcaria, Niemcy nie odda zdrowego 1,8T po 2000 roku a już na pewno nie Octavii RS, może Golfa IV, A3 150 konne

spójrz na przykładowe oferty:
[link do mobile.de wygasł]

[link do mobile.de wygasł]

zastanów się ile ktoś dał za tę Octavię? 2500 euro?
Poza tym lepiej za mając te 15-16 tysi powoli szukać za 18 tys S3 210 konne, TTka jest bardziej ponadczasowa, albo coś mniejszego Ibizę III 1,8T, Colta CZT itd.
Octavia ok ale co będziesz znaczkami na grillu i szerokimi zderzakami się zachwycał? Dla mnie to bezsens.
Rób jak chcesz ale bez 14-15 tys bym do tych aut nie podchodził. Kupisz trupa.

Te oferty z linków to ulepy, malowane i to ostro.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2017, 01:34

Myślałem nad sprowadzeniem z Niemiec, osobiście gdyż mam taką sposobność. S3 kozak, nie będę ukrywał ale 3d, co dyskwalifikuje je z miejsca nawet przy większym budżecie. Myślałem jeszcze o Leonie 1 cupra ale tutaj to jeszcze większe siano się kłania
lesko1909
Początkujący