Zwiekszenie mocy silnika seat

20 Lut 2015, 17:52

Witam
Chciałbym zwiekszyć moc silnika w seacie z silnikiem 1,0 benzyna. Co można przerobić, poprawić lub wymienić samemu aby zwiększyć osiągi?
fergus1995
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: seat arosa
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Lut 2015, 17:35

Polerowanie kolektora dolotowego,kolega zrobił to sobie przy VW POLO,pracochłonne i czasochłonne,odczuwalny przyrost mocy bez wzrostu zużycia paliwa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Lut 2015, 21:38

fergus1995 napisał(a):Co można przerobić, poprawić lub wymienić samemu aby zwiększyć osiągi?

Tak właściwie po taniości nic nie zrobisz... jak lubisz to auto to wymień felgi na jakieś używki dobrej firmy żeby były lekkie. Mocy nie przybędzie ale odczuwalnie auto będzie lepiej jechać.

PhantomASA1 napisał(a):odczuwalny przyrost mocy bez wzrostu zużycia paliwa.

Przy takich modach trzeba uważać na placebo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Lut 2015, 22:03

Placebo w żadnym wypadku,kolega polerował kolektor dolotowy dosyć długo,mówił mi,że w sumie to przynajmniej kilkadziesiąt godzin mu to zeszło (ręcznie,)sam byłem efektem zdumiony.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Lut 2015, 23:27

Pozwól że pociągnę temat :D

Byłeś zdumiony to znaczy że widziałeś wykresy z hamki przed i po zabiegu poparte jazdą :?:

Osobiście nie wierze w taki tuning ponieważ dobranie się do dolotu jest bardzo trudne, musi być poparte obliczeniami a do tego w silniku wolnossącym bez strojenia nie da efektu.
szybki
Moderator - Tuning

24 Lut 2015, 19:57

fergus1995 napisał(a):Chciałbym zwiekszyć moc silnika w seacie z silnikiem 1,0 benzyna.
Zmienić auto. Poskutkuje na bank :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Muzeum SKODY w Czechach obok fabryki w Mladá Boleslav
    SKODA zaprezentowała nową koncepcję swojego muzeum, które powstanie tuż obok głównej fabryki producenta w Mladá Boleslav w Czechach. Zmiany mają na celu przybliżenie zwiedzającym historii marki od początków ...

25 Lut 2015, 13:05

Jednak to nie do końca tak jest.Gdy znajdę ten materiał dam namiary.Trzeba spolerować na lustro kolektor wydechowy,komorę spalania i jeszcze coś tam,natomiast w kolektorze dolotowym wręcz przeciwnie,trzeba porobić rysy wzdłużne,facet postąpił tak z silnikiem Poloneza,pisze,że efekty go zdumiały,Poldek po takim zabiegu mu pichy robił na trzecim biegu.Czyli kolega mnie nie bajerował,tylko ja widocznie źle go zrozumiałem,potem poszukam i podam namiary na artykuł ze zdjęciami.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2015, 23:37

PhantomASA1
Co do poldka i tym podobnych konstrukcji zgodzę się ale jeżeli chodzi już o nowsze i lepiej wykonane auta może być problem z uzyskaniem realnych przyrostów.
szybki
Moderator - Tuning