Zwinne autko do pracy. Co wybrać?

Czy Golf IV czy BMW?

Golf
5
36%
BMW
2
14%
Coś innego? :)
7
50%
Razem głosów : 14

11 Cze 2009, 20:01

Witam

Za jakiś czas będę mógł wydać ok 17 tyś na auto, które będę używał do pracy.
W ciągu miesiąca będę przejeżdzał około 2 tyś. km. Chcę auto 3 drzwiowe, w miarę
szybkie, niezawodne i z gazem. Zastanawiam się nad:
1. Golf IV 1,8
2. BMW 3 (albo coupe albo compact) 1,8
Co myślicie? Czy dobry wybór? Jeśli macie jakiś inny typ, który zgadza się z moim opisem
to chętnie go przemyślę :) Jak jest z częściami i bezawaryjnością tych samochodów, bo za bardzo na mechanice się nie znam :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Łukasz
lukja

11 Cze 2009, 21:55

lukja napisał(a):Witam

Za jakiś czas będę mógł wydać ok 17 tyś na auto, które będę używał do pracy.
W ciągu miesiąca będę przejeżdzał około 2 tyś. km. Chcę auto 3 drzwiowe, w miarę
szybkie, niezawodne i z gazem. Zastanawiam się nad:
1. Golf IV 1,8
2. BMW 3 (albo coupe albo compact) 1,8
Co myślicie? Czy dobry wybór? Jeśli macie jakiś inny typ, który zgadza się z moim opisem
to chętnie go przemyślę :) Jak jest z częściami i bezawaryjnością tych samochodów, bo za bardzo na mechanice się nie znam :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Łukasz
ŁUKASZU JAK SZUKASZ ZWINNEGO I SZYBKIEGO TO NIE BENZYNA 1.8 TYLKO DIESEL TDI 110KM I WIĘCEJ -DIESEL JEST LEPSZY W TRASY -JA MAM GOLF 110KM TDI 3 GENERACJA I POŁYKAM 1.8 Z GAZEM -GOLFIK JEST NA SPRZEDAŻ
I CO WAŻNE BEZ TAJEMINC -TO AUTKO JEST BEZAWARYJNE -POPYTAJ MECHANIKÓW
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

11 Cze 2009, 22:37

Wiem, że 1.9 TDI jest szybszy od benzyny i wiem, że dieselkiem przyjemnie się jeździ.
Tylko, że 1,8 benzyna i tak byłaby wystarczająco dla mnie szybka (nie wspominając o 140 konnych wersjach BMW 3) - to raz, a dwa - zakładając, że będę przejeżdzał 2k km na tydzień (a mogę przejeżdzać nawet więcej) to w ciągu roku na gazie zaoszczędze ok 5 tyś. zł, co dla mnie jest mocnym argumentem.

PS. Dzięki za odpowiedź.
lukja

12 Cze 2009, 08:25

Po pierwsze nie ma aut bezawaryjnych, a w autach 10+ to i tak parę rzeczy trzeba będzie wymienić. (starość nie radość)
Po drugie w tych pieniądzach będziesz miał Beemkę mocno zjechaną
Po trzecie przy 2k na miesiąc nie zaoszczędzisz na gazie 5k rocznie żeby srały skały Jak dobrze pójdzie najwyżej 2k
Po czwarte na Golfy trzeba mocno uważać bo jak choćby ten oferowany są składane z trzech i z kręconymi przebiegami
Po piąte jak będziesz kupował auto z instalacją to trzeba bardzo uważnie ją przejrzeć, bo może być na wykończeniu albo wykonana beznadziejnie.
Po szóste nie ma co się zamykać na dwa modele.
Joter
Aktywny

12 Cze 2009, 20:24

@ Joker - będę przejeżdzał około 2k na tydzień, w pierwszym poście się pomyliłem.
W takim wypadku co innego w tych pieniadzach byś propnował?
lukja

13 Cze 2009, 20:34

ja bym proponował jakąś świeżą dacie logan na gaz(za tą cene może byś dosatł jakiegoś 3 latka nawet) tylko to jest niestety sedan a tobie chyba zależy na 3 drzwiowymh hatchbacku :P, albo jakaś skoda fabia(niektóre podobno są dość dynamiczne :D) oktawka (znowu problem z tym że sedan) albo opel astra lub seat ibiza :P
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

14 Cze 2009, 11:10

lukja
Nie wiem jak będziesz kupował auto czy konkretny model pod zamówienie czy zaglądał po okolicy co jest.

Golf to dobry strzał i nie przypadkowo popularny jest. Jednak z dużą doza ostrożności podchodzę do tych aut, bo ze względu na popularność ściąga się się szroty by wciskać naiwniakom.
Druga sprawa jeśli szukasz auta na tak duże przebiegi to lepiej samemu założyc instalację gazowa niż kupować używaną, aby mieć pewność, zę w środku jest porządna instalacja, a nie byle paść , bo potem rosna legendy jaki ten gaz ch...wy

Aut jest do wyboru do koloru. Oprócz Golfa: Civic, Astra, Ibiza, Corolla, Almera
Joter
Aktywny

14 Cze 2009, 18:34

Z tym gazem to właśnie tak myślałem, żeby sobie założyć samemu co by mieć pewność co to jest :)

Dzięki wielkie.
lukja

15 Cze 2009, 15:46

Hmm, ja stałem przed takim samym wyborem. Diesel czy LPG - wybrałem LPG ze względu na to, że nienawidzę klekotu spod maski, jakby mi żaby pracowały. Kupiłem auto z założoną instalacją gazową - co prawda troszkę używaną. Zmieniłem filterek i jest dobrze. Jak narazie jestem zadowolony. Nie zawsze używana instalacja oznacza przysłowiowe zuo (zło) :)

Co do autka do spójrz sobie na Seata Leona - moim zdaniem auto ładniejsze od oklepanego już golfa. Albo... A3 :)
[link do oferty na Allegro wygasł]
Rodri94