Zwinny, z lekkim sportowym zacięciem hatchback do 20tyś.

17 Lip 2012, 15:28

Witam, jest to mój drugi temat założony na forum, ale poprzedni mimo sporej wiedzy jaką nabyłem zakończył się i chciałbym odświeżyć z nowymi wymaganiami.
Otóż szukam hatchbacka w benzynie lub z gazem do kwoty 20tys. - najlepiej, żeby był to egzemplarz z najbliższych województw ( mieszkam w Lublinie) czyli mazowieckie, podkarpackie no i lubelskie też - oczywiście dopuszczam wyjazd dalej, ale musiałby to być naprawdę wyjątkowy model.

Szukam zwinnego i szybkiego auta
Klimatronic albo klimatyzacja taka ręczna z ustawieniem temp. jak np w Volvo lub Hondzie ( ale nie zimny nawiew)
Auto z silnikiem 1,6 do 2,0 w benzynie czyli od 110km w górę ( ale audi a3 czy leon w silnikach 1,6 odpadają)
Oczywiście bezwypadkowy, ale lekkie odrapania tzw. parkingowe mogą się zdarzyć.
Reszta no cóż - wiadomo, stosunkowo jak najwięcej dodatków w dobrej cenie mile widziane :) a i nie chciałbym jakiegoś tuningu wizualnego ( takiego przesadzonego - tzw wiejskiego tuningu)

Upatrzyłem sobie przede wszystkiem Toyote Corolle E12 TS i jest to mój faworyt, natomiast drugim jest Leon z silnikiem 1,8T.

Czy możecie coś doradzić jeszcze ciekawego? Zwinny niczym pantera :) Mistrzostwem byłyby ssamochody, które ktoś oglądał lub zna osobiście.

Pozdrawiam
BeKSa88
BeKSa88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Lip 2012, 13:18

Koledzy nikt nie pomoże, nikt nie podpowie?? Brak pomysłów czy temat już wyczerpany zbytnio przeze mnie?? :)
BeKSa88
Nowicjusz

19 Lip 2012, 13:57

Te propozycje które wymieniłeś są ok.... Ja byłbym za czymś z 1.8t (a3,Leon,Golf), tylko nie spodziewaj się spalania na poziomie 7-8l na 100km, tylko od 10-11 w górę :D widzę, że chcesz sporo więcej niż 100 koni mechanicznych a więc proponuje Astrę Bertone 2.0T :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

19 Lip 2012, 14:07

Ja tak jak kolega wyżej zaproponuje Astre Bertone,bardzo ładna linia nadwozia i żwawe silniki.

Ta wygląda ładnie [link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Lip 2012, 14:31

Od silników tamtych odstrasza mnie tylko literka T przy pojemnosci bo jednak troszkę strach, że jak padnie turbina to trzeba regenereację... Golf 4 tak średnio mi sie podoba - ach gdyby Golf V GTI z Dsg był w zakładanych pieniążkach <marzyciel> No ten Seat Leon to taka najbardziej kusząca opcja.

Po poweidziecie o Saab 96 ( czy tam 93) z aero pakietem?? Droga sprawa??
BeKSa88
Nowicjusz

19 Lip 2012, 16:09

No raczej nietania w zakupie i eksploatacji.... Jeśli odstrasza Cię literka T, o którą trzeba jednak dbać i uważnie eksploatować , może Bmw e46 323? Napęd na tył i silnik r6 to fajne połączenie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Udany silnik 8AR-FTS turbo "200t" - Lexus
    Przez całe dekady Lexus konsekwentnie wyposażał swe samochody w benzynowe silniki wolnossące – od słynącej z wyjątkowej kultury pracy widlastej ósemki w pierwszym flagowym Lexusie LS 400, po pięciolitrowe V8 ...

19 Lip 2012, 19:28

polecam leona 1.8T. kolega rok temu kupil od handlarza takiego 2001r. za 16500 z przerejestrowaniem itp. wsadzil odrazu gaz do niego za 3000zł i smiga aż miło. spalanie? w 10litrach gazu się mieści jeżdżąc po mieście. czasami mówił mi że przełącza na benzynę i go trochę pogoni.
Peugeot 307 SW 2.0 HDI 110 km + Hyundai Accent lc 1.5 16v 102 km
Amica1
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0HDI 110km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

20 Lip 2012, 08:55

Szczerze to nie boję się kosztów paliwa tylko naprawy tego turbo :) a no i znaleźć Leona za 16,5k w dobrym stanie, żeby nie był bity to chyba jest niemożliwa sprawa... Przynajmniej ja jeszcze na takiego nie trafiłem :)

Astra Bertone - tutaj ciężki orzech do zgryzienia... Niby wszystko fajnie bo i wyposażenie fajne jest ale jakoś tak już bardziej wolałbym Astrę OPC, która jest nawet do obejrzenia u mnie w Lublinie ;)

Ale no ogólnie najbardziej jestem napalony na tę Corollę TS tylko nie wiem też, czy w 20k się zmieszczę a czytając różne fora zauważyłem tendencję, że raczej nie ;)

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycję? :) Leon, TS, Bertone... Niestety na Civica Type S czy R też mnie nie stać, chyba że z roku 2004 po lifcie wersję sport 1,6 i 110km :)
BeKSa88
Nowicjusz

20 Lip 2012, 09:03

U mnie w robocie kierownik ma Leona 1.9TDI,2004rok,ma go od nowości i nigdy nie widział wypadku ale jak narazie sprzedać go nie chce.

A co powiesz na takie auta:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2012, 09:16

uwierz że też nie mogłem uwierzyć że za tyle kupił ale kupił:) i to od handlarza. póki co jeździ i ma się dobrze więc to najważniejsze:)
Peugeot 307 SW 2.0 HDI 110 km + Hyundai Accent lc 1.5 16v 102 km
Amica1
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0HDI 110km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

20 Lip 2012, 14:34

Kolego Barol - dziękuje za linki, ale jednak chciałbym, żeby te 4 osoby dały radę przejechać więcej niż 20 minut ;) a w Celice ( bardzo mi się podoba) raczej nie dałoby się. Poza tym w zimie chciałbym móc spakować deski snowboardowe ;) Może jeszcze ktoś coś?? :)
BeKSa88
Nowicjusz

20 Lip 2012, 22:49

[link do oferty na Allegro wygasł]

Według mnie najlepsza opcja. Dołozysz tak z 2 tysiaki i ładna sztuke możesz wyrwac. Osobiscie szukałbym w tym kierunku
Kimi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008

20 Lip 2012, 23:24

No to ja bym szukał czegoś 4/5drzwiowego i tak jak kolega wyżej,Mazda 6 jest dobrym pomysłem.

Od siebie dorzuce [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2012, 07:55

Barol - tego Leona mam na oku właśnie :) wydaje się być ładnym egzemplarzem :) Co do Mazdy 6 to chyba wolałbym jednak mniejszą siostrę 3, bo jednak nie chcę mieć sedana a hatchbacka ;) jak w temacie mały i zwinny :) Taki Leonek wpasowuję się znakomicie w to :)
BeKSa88
Nowicjusz

21 Lip 2012, 08:11

A jakbyś miał możliwość dołożenia to [link do oferty na Allegro wygasł] wiem że sedan no ale to musi dawać rade :)
Barol
Awatar użytkownika