Zwrot samochodu zaraz po jego kupnie

08 Sie 2009, 14:17

Witam,
mam pytanie a mianowicie czy kupujący samochód ma jakis określony czas na zwrot samochodu poprzedniemu właścicielowi, jeżeli okaże się że ma on jakies wady lub nie odpowiada oczekiwanią kupującego? Ja słyszałem coś o 48 godzinach ale nie wiem czy to jest prawda.
Dziekuję z góry!!!
Pozdrawiam
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

09 Sie 2009, 10:12

A jak brzmiała umowa kupna-sprzedaży?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2009, 15:14

Jeżeli w umowie kupna-sprzedaży nie było żadnych dodatkowych wzmianek, to sprawa przedstawia się następująco:
Są dwa przypadki:
1.kupno w komisie u handlarza, czyli w skrócie u profesjonalisty. Jeżeli taki sprzedawca zapewnia Cię, że auto to igła i w ogóle nic tylko jeździć, a po krótkim czasie odkryjesz w nim wady, to możesz pozwać go do sądu.
Polskie prawo uznaje bowiem, że zawodowy mechanik zna się na autach i był świadom danej usterki, którą prawdopodobnie zatuszował, bądź przemilczał. Masz wtedy szanse na zwrot pieniędzy, bądź usunięcie usterki.

2.kupno od prywatnej osoby, która po prostu użytkuje auto. Nie masz wtedy żadnej możliwości zwrotu. Jeżeli auto miało jakąś usterkę, to sprzedający, który może być laikiem pod względem znajomości motoryzacji i mechaniki mógł nie być tego świadomy. Kupujesz używane auto, więc godzisz się na ewentualne ryzyko.
Nie masz więcej żadnych możliwości odwołania się.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - funkcjonalność, prostota i charakter
    Fiat Tipo kończy 30 lat, umocniony sukcesem w kluczowym segmencie C, w którym Fiat od zawsze był liderem, stanowi doskonałą odpowiedź na współczesne i przyszłe wyzwania rynku. Premiera Fiata Tipo miała miejsce ...