Żywotność silnika

18 Sty 2010, 23:42

wróżką nikt nie jest :mrgreen:
ale po sprawdzeniu kompresji i ogólnego stanu silnika można wiele wywnioskować :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • 18 Sty 2010, 23:59

2-3 tysie spokojnie :wink:
    choć pomierz przynajmniej kompresje żebyś się nie zdziwił :wink:
    ogólnie różnica między cylindrami nie powinna przekroczyć 0,5 a maksymalny najwyższy wynik od najniższego nie powinien być różny od 1-1,5
    pocieszny
    Forumowicz VIP

19 Sty 2010, 16:01

różny znaczy mniejszy lub większy ;) czyli jeśli największe ciśnienie przykłądowo będzie powiedzmy 10 to naj niższe nie może być mniejsze nić 8,5 a najwyższe nie większe niż 11,5
    a na sąsiednim cylindrze nie mniejsze niż 9,5 i nie większe niż 10,5
    pocieszny
    Forumowicz VIP

25 Sty 2010, 23:37

Co to jest 280kkm, jeśli samochód jest rozumnie używany? Kolega ma Vectrę B 1.8 16V benzyna, nastukał juz 645kkm i jezdzi dalej, nie bierze oleju, dobrze idzie, silnik sie nie psuje. Tyle że on jeździ na dłuższych trasach, które są najzdrowsze dla silnika a nie 3km po bułki ;)
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

26 Sty 2010, 11:16

Nie bójcie się aut z dużymi przebiegami,które eksploatowane były na długich trasach,zużywają się zdecydowanie wolniej i są w lepszym stanie technicznym z prostej przyczyny o której wiecie i jeszcze z jednej a mianowicie.Właściciel takiego auta dba o stan techniczny ,gdyż boi się awarii na drodze :!: Tak jeździłem ,to wiem. Jeśli właściciel auta chwali się wam ,że jeździł tylko po mieście, jak to miało miejsce w przypadku mojego kolegi dawno temu.Staruszek chwalił się mu,że jeździł tylko po mieście wolniutko na dwójce maksimum,kolega oczywiście takiego auta nie chciał :grin: .
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda silniki K20 / K24
      Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...
      Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
      Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...