Żywotność współczesnych aut

22 Gru 2007, 14:07

Witam,
jak uważacie:

JAKA JEST SZACUNKOWA (czy PLANOWANA) ŻYWOTNOŚĆ WSPÓŁCZESNEGO SAMOCHODU???

Dokładniej - chodzi mi o czas życia auta mierzony przebiegiem lub w latach; mowa o aucie ktore jest regularnie serwisowane i wzorowo eksploatowane.

Dlaczego sie nad tym zastanawiam?

A) Często na Polskim rynku spotyka sie sytuacje, kiedy kupujacy niechętnie spoglądają na auta z przebiegiem powyzej 100 tys km.; dla przykladu w UK za auta z wysokim przebiegiem uznaje sie wszystko co ma powyzej 100 tys. mil - cena modelu z przebiegiem powyzej tej granicy jest wyraznie nizsza

B) rozmowa ze znajomym, ktory kilka lat temu sugerowal mi, ze nowoczesne auta projektowane sa na okreslone przebiegi (silnik) i czas zycia (blachy), ktory nie przekracza kilku lat. Jako przyklad podawal stare Golfy vs. nowe Golfy - gdzie w starych jest grubsza blacha itd.

C) wlasne doswiadczenie - dawno temu sluzbowa Octavia 1.6 z 230 tys. na liczniku - zero problemow; Passat 1998 1/9 TDI z 220 tys. przebiegu - poza duperelami zwiazanymi z elektryką zero problemów, spalanie ksiazkowe; obecne BMW E39 523 1999 - 175 tys. km, zero problemow, chodzi idealnie i jako ciekawostka - nie lubiane przeze mnie Reno - model Clio znajomego ze 192 tys - tez w sumie bezproblemowy.

D) zanim wybralem BMW, zastanawialem sie nad Jaguarem X-type; silnik Forda mnie jednak odstraszyl napisalem wiec do fabryki z pytaniem o jego zywotnosc, ale nie dostalem jednoznacznej odpowiedzi

To wszystko sklania do rozwazan: jaki przebieg rzeczywiscie uznawac za duzy? W jakim wieku auto naprawde jest stare? Czy nowe auta sa rzeczywiscie projektowane na jakis okreslony z gory czas zycia? Czy sa tu jakies reguly?
We are what we think
All that we are arises from our thoughts
elijah
Nowicjusz

22 Gru 2007, 20:52

nie ma znaczenia, w szczególność w samochodach tych lepszych marek. silniki i zespoły są tak robione żeby długo wytrzymały. mój kolega ma Vectre A z 93r i ma przebieg 360 tyś kilometrów i całkiem sprawienie jeździ. więc to zależy od właściciela i użytkowania.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

26 Gru 2007, 10:25

zgadzam sie z przedmowca zalezy od wlasciciela i poprawnego uzytkowania - wiadomo ze jak ktos wyżyluje motor albo codziennie bedzie wyciskal z niego siodme poty to pociagnie troche mniej.generalnie nie uwazam zeby w tym wypadku stan auta zalezal od wieku bo roznie sie to moze miec do przebiegu - niekiedy 10 letnie auto moze miec mniej przebiegu niz 5 letnie :) p.s juz nie pamietam dokladnie jaki model konkretnie ale chyba volvo bylo opisane w ktorejs gazecie moto z przebiegiem 1 000 000 Km udokumentowanym.auto paredziesiat lat jezdzi w polsce jako taksowka i jest sprawne. tak wiec uwazam ze zywotnosc nie jest z gory okreslana przez fabryke - zalezy od ciebie, od tego jak dbasz o auto. pozdrawiam
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

26 Gru 2007, 12:33

Tutaj zweryfikuje: nie Volvo ale Mercedes. Ma 1 000 000 km i koncern Mercedesa Chciał za ten samochód 1 000 000 euro !!! i koleś się nie zgodził :D za to ma darmowe części do Mercedesa i rocznie 250 tyś, euro na utrzymanie.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision ConnectedDrive 2011
    Majestatyczny koncept nadaje formę najnowocześniejszym technologiom oraz nowatorskim pomysłom, natomiast jego głównym zadaniem jest inteligentne zintegrowanie kierowcy, pojazdu i świata zewnętrznego. Wszystko to znajduje ...
    Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...