1.4 t-jet wzrost momentu przy odpuszczeniu gazu.

23 Paź 2024, 21:21

Cześć.
1.4 t-jet 120KM wciskam gaz na 100%, turbo wstaje, auto zaczyna przyspieszać, ale jakby trochę słabo, po chwili odrobinę odpuszczam gaz( o 5-10%) i silnik dostaje wyższego momentu obrotowego- znacznie wyższego.
Żadnych błędów, wszystko w normie, soft chyba oryginał.
Miał ktoś coś podobnego w silniku turbodoładowanym?
To nie potencjometr przyspieszenia(działa prawidłowo).
Nie dywanik jak to bywa w BMW.
Raczej nie brudna przepustnica jak to w VW.
Podejrzewałem, że dawka paliwa jest za bogata i przy odjęciu wchodzi w optimum, ale kiedyś oglądałem jakiś materiał od Kiwi Racing i gość twierdził, że tak się działo jak dawka była za uboga. Nie mam gdzie zrobić na szybko logów. Może ktoś z Was już to przerabiał?
Witekk
Obserwowany

24 Paź 2024, 07:05

Ja miałem podobnie, tzn brak mocy powyżej 3k obrotów i ogólnie nie mógł zbudować ciśnienia. Ale też przy tym jak dawałem gaz w podłoge to po odpuszczeniu na moment wzrastało ciśnienie w układzie, minimalnie ale jednak. Winny okazał się zawór dv
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Paź 2024, 14:19

Zrobić porządną diagnostykę i sprawdzić stan turbo.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...