1.6 hdi dziwne dźwięki z okolicy rozrządu

18 Gru 2023, 20:22

Witam, z okolic rozrządu po rozgrzaniu silnika (na zimnym tego nie słychać) dochodzą dziwne dźwięki nie jednostajne, przy zwiększeniu obrotów częstotliwości się zwiększa ale głośność pozostaje na tym samym poziomie, macie pomysł co to może być? Wklejam link z filmikiem, od 8 sek najlepiej to słychać

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Marex8899
Nowicjusz

18 Gru 2023, 23:47

bez rozebrania ciężko stwierdzić...nie wiem moze to nie z rozrządu? może dwumas? albo koło na wale korbowym ?
toyman40
Stały forumowicz

19 Gru 2023, 10:15

Jak wciśniesz sprzęgło to ten dźwięk dalej jest taki sam?

Marex8899 napisał(a):przy zwiększeniu obrotów częstotliwości się zwiększa ale głośność pozostaje na tym samym poziomie, macie pomysł co to może być?
Ciężko tak po samym odgłosie tu coś powiedzieć ale być może np. jakiś problem z napinaczem, pompą wody...

Tu masz pokazaną wymianę rozrządu 1.6 HDI (DV6C DV6D) możesz zerknąć jakie tam są elementy składowe całego kładu rozrządu :wink:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2023, 14:23

Tak jak wcisnę sprzęgło dźwięk jest nadal ten sam, więc chyba to nie dwumas, dziś ściągnę górna osłonę rozrządu zobaczyć czy pasek przypadkiem nie obrywa

Dzięki za odpowiedź, wiem jak wygląda to wszystko sam zakladalem ten rozrząd, przez kilka tys nie było nic słychać dopiero po 5tys zaczęło tak brzęczec, założyłem temat bo może ktoś miał podobnie żeby nie szukać na ślepo
Marex8899
Nowicjusz

19 Gru 2023, 15:12

Skrzynia 5 czy 6? W piątkach 2masy nie było.
Może być pasek za mocno napięty lub wadliwy napinacz, może być wszystko, bez rozkładania ciężko stwierdzić, koło pasowe tam jest na sztywno więc bym wykluczył. Zdejmij pasek osprzętu żeby go wykluczyć osprzęt.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2023, 17:19

Skrzynia 5 ale to jest 9hz 109km w peugeot 207, więc tak na 99% ma dwumase, będę powoli szukać oby jeszcze trochę to co chrubocze wytrzymało jeszcze z 400km bo dopiero po święta będę mógł się tym zająć
Marex8899
Nowicjusz