Problem z sondą lambda - Opel Frontera 2.4

21 Gru 2023, 21:56

Witam

Pacjent Opel Frontera 2.4 c24ne benzyna bez gazu. 

Podczas jazdy włączył się check engine po zdjęciu nogi z gazu zgasł i tak w kółko. Wymigał błąd 13 czyli sonda lambda, napięcie na grzałce 13.4V problem mam z sygnałem po odpaleniu na zimnym skacze od 0.1V do 0.9V po kilku minutach wchodzi na 0.43V i tak zostaje nie zależnie od obrotów silnika czy temperatury. Na mój rozum sonda do wymiany, czy mam rację?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
damian2087
Nowicjusz

22 Gru 2023, 10:46

Domyślam się, że chodzi o drugą sondę za katalizatorem? Jeżeli tak to tam przy rozgrzany katalizatorze powinna być wartość w miarę stała ale trochę wyższa niż u ciebie. Zerknij jeszcze czy jak zwiększysz obroty do 2-2,5 tys. czy się nie podniesie napięcie na niej.

Tu masz na forum bardzo fajny temat odnoście sondy gdzie dokładnie zostało wytłumaczone jak ona się zachowuje podczas pracy wskazania-sondy-lambda-za-katalizatorem-vt98969.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Gru 2023, 11:38

Chodzi o sondę na kolektorze wydechowym, czyli pierwsza, nie jestem pewny ale drugiej chyba ten egzemplarz nie posiada :?:
damian2087
Nowicjusz

22 Gru 2023, 12:26

Tak może też być, a z którego roku masz auto?

Co do pierwszej sondy powinna ona pracować w układzie sinusoidalnym więc napięcie powinno falować w zakresie od 0,1 V do 0,9 V. im ten zakres jest niższy czyli np. folowanie odbywa się w zakresie od 0,3 V do 0,6 V tym sprawność sondy będzie mniejsza. U ciebie w pewnym momencie przestaje zupełnie pracować i napięcie na niej staje się stałe co również może oznaczać jej uszkodzenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Gru 2023, 12:37

Franca jest 1993 rok i szczerze mówiąc nie wiem czy jest wyposażona w katalizator, ale muszę się upewnić. Po przeczytaniu tematu o drugich sondach obejrzałem kilka wykresów pracy sond i tak chyba będzie że moje leży i jest do wymiany. Jakieś sugestie co założyć bo ceny oscylują od 50 do 800 a szczerze mówiąc sondy jeszcze nigdy nie przyszło mi wymieniać
damian2087
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...