1.6 HDi - nierówna praca po odpaleniu - świece ?

29 Sie 2018, 21:18

Dzień dobry,Mam problem z C4, 1.6 HDi 90 KM. Auto sprowadzone. Po odpaleniu chwilę nierówno chodzi. Wyczyściłem EGR i dolot. Odpiąłem czujnik temp. (przepływomierz) i czujnik temp. cieczy (od razu załącza się wentylator na max). Bez różnicy. Styki w kostkach potraktowane sprayem. Obecnie temp. na zewnątrz wynosi ok. 20 st C. Kontrolka świec się nie świeci. Na PC (nie lexia) pokazuje błąd obwodu świec P1351. Świece są chyba ostatnią rzeczą którą mogę sprawdzić sam. Poradzicie co zrobić ? Wymiana jest ryzykowna więc raczej auto musiało by jechać do warsztatu który podejmie się tego.
Czy w ogóle, przy tej temp. świece mogą mieć wpływ na zachowanie silnika po odpaleniu ? Jak je sprawdzić aby wykluczyć tę usterkę (choć błąd pojawia się po wykasowaniu).
Z góry dzięki za porady i wszelką pomoc.T
bugmenot
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Sie 2018, 08:36

bugmenot napisał(a):pokazuje błąd obwodu świec P1351. Świece są chyba ostatnią rzeczą którą mogę sprawdzić sam.
Dokładnie ten błąd oznacza "Obwód przekaźnika ogrzewania wstępnego i podtrzymywania". Problemem może być uszkodzona jedna ze świec lub też może to być problem na złączach/wtyczkach w instalacji.
W tym systemie komputer sprawdza przed odpaleniem silnika stan systemu podgrzewania i każda usterka nawet przy wyższych temperaturach kiedy nie jest on wymagany do załączenie będzie skutkowała pokazaniem błędu. jednak nie powinno mieć to wpływu przy takiej temperaturze zewnętrznej na nierówną pracę po odpaleniu.

Ile czasu silnik po odpaleniu pracuje nierówno?

W przypadku nierównej pracy problemem może być lewe powietrze w układzie paliwowym, problem z wtryskami lub pompą wysokiego ciśnienia, warto jeszcze wymienić sprawdzić filtr paliwa jak tego nie zrobiłeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sie 2018, 10:39

Filtr nie był wymieniany. Chodzi nierówno ok. 10-15 sekund. Jakieś rady jak ew. zlokalizować nieszczelności w układzie ?
bugmenot
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...