1.6 hdi - olej na uszczelce turbo

28 Lip 2018, 16:30

Dzień dobry

Wymieniałem uszczelke przewodu doprowadzajacego powietrze do turbo i zobaczyłem że wewnątrz na ściankach jest olej.
Co może być powodem i jakie mogą być skutki dalszego użytkowania. Ostatnio wymieniałem olej-delikatnie ponad max, filtry. była sprawdzana również odma u mechanika.
Peugeot 308 1.6 HDi 2008r bez FAP
Proszę o pomoc
gracz84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 1984
Auto: nie mam

28 Lip 2018, 22:21

Raczej wszystko w normie jeżeli ten olej tam nie pływał a był tylko na ściankach, tak jest w każdym turbo dieslu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Lip 2018, 07:59

Nie zapomnij o wymianie przewodu olejowego wraz z sitkiem,glowna przyczyna uszkodzen turbin w tym silniku w razie utraty droznosci.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Lut 2023, 10:07

To pewnie olej z odmy tam zawsze jest teroche oleju. Gorzej jak zaczyna byc go za duzo jak wali z odmy to mozesz wymiecic pokrywe wraz z odma. U mnie waliło na potege ze az chmura zostawala wymiana pokrywy nie pomogla to zajnstalowalem separator oleju ale to ostatecznosc. Filmy z mojego montazu.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

C4citroen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...