1.9 TDI 110KM - sporadyczna (coraz częstsza) zdecydowana utrata mocy

08 Sty 2018, 19:39

Witam.

Posiadam Seata Leona 2001 1.9TDI 110KM. Zauważyłem u siebie w aucie pewien problem. Otóż czasami auto nie chce sie rozpędzać, obroty dochodzą do ~2100/2200 i dalej iść nie chce. Gaz do dechy, a auto przy 110-120 rozpędza sie jak przy 180. Kiedyś zdarzało mi się takie coś raz na kilka miesięcy, ale teraz zaczęło mi się to przytrafiać dość często. Jadąc np z pracy jednego dnia czuje, że auto się "przytkało", drugiego dnia rano jest już wszystko okej. Ma ktoś pomysł co to może być? Turbina pada?

Pozdrawiam!
gr1m
Nowicjusz

Auto: nie mam

10 Sty 2018, 14:44

Dodaje nowe informacje:
Porobiłem pare testów i wychodzi mi ze ta utrata mocy nie zależy od obrotów silnika lecz bardziej od stopnia wscisniecia pedału gazu. Gdy po przekroczeniu połowy drogi gazu do deski występuje nagła utrata mocy (uczucie jakby dostało sie b mocny podmuch wiatru na maskę). Moze to cos z układem paliwowym. Faktycznie ostatnio paliwo skończyło mi sie szybciej niż przewidywałem, mimo zimy.
gr1m
Nowicjusz

10 Sty 2018, 15:14

Spróbuj odpiąć wtyczkę od przepływomierza powietrza i zobacz czy będą zmiany.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

10 Sty 2018, 21:43

Nie wskoczy mi błąd na komputer przez to? Łatwo potem go usunąć?

Edit:
A jak to przepływomierz sie psuje to wykaże to sprawdzenie auta komputerem?
gr1m
Nowicjusz

10 Sty 2018, 22:21

Komputer może nie wykryć uszkodzonego przepływomierza, a efekt tej awarii może pasować do tego, co się u ciebie dzieje. Jeżeli jest sprawny, to po podpięciu go na nowo kontrolka check powinna zgasnąć (błąd przejściowy). Jeżeli jednak się boisz, to nie próbuj + czekaj na dalsze sugestie.
Anjin
Zaawansowany

10 Sty 2018, 22:50

Utrata mocy i podwyższone zużycie paliwa by pasowało. Jutro odłączę go i zobaczymy co będzie. Przypominam, że moc nie zawsze tracę, raz jedzie w miarę normalnie, raz nie chce sie wkręcać powyżej ~2200obr.min.
gr1m
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

10 Sty 2018, 22:56

Krzywdy samochodowi nie zrobisz, ale już coś będziesz wiedział bezpłatnie. Nie sztuka jechać do fachowca, który będzie wszystko po kolei wymieniał czy trzeba czy nie trzeba, trzeba samemu popróbować co się da ....
Anjin
Zaawansowany