[W202 C200-94r] "Kaszle" na ciepłym silniku.

11 Sty 2018, 12:58

Witam forumowiczów.
Mam paskudny problem z Mieczysławem otóż przerywa go na ciepłym silniku. Autko jest zasilane LPG ale objaw występuje również na benzynie lecz nie jest tak bardzo odczuwalne.
Ogółem mam problem z temp. znaczy chłodnica jest zastawiona bo wisko padło i nieźle wiruje na zimnym plus temp dziwnie skacze na wskaźniku, czasem wywali ponad skale a czasem pokaże 100*C i opada ale lekko uderzę w licznik i pokazuje normalnie, termostat,czujnik temp. ? :/

Co do przerywania występuje tylko na ciepłym silniku +80*C. Zaraz po odpaleniu na zimnym wszystko jest w jak najlepszym porządku nie przerywa obroty trzyma. Podejrzenia padły na cewkę, wymieniając swiece pierwsza była lekko okopcona ale czy to słuszne podejrzenia ?

Byłem u mechanika zeby podpiąć go pod komputer ale się nie dało nie mam pojęcia czemu :? dlatego piszę tutaj może ktoś coś podpowie.
DiegoTorrez
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Brak

11 Sty 2018, 13:18

DiegoTorrez napisał(a):temp dziwnie skacze na wskaźniku, czasem wywali ponad skale a czasem pokaże 100*C i opada ale lekko uderzę w licznik i pokazuje normalnie

Albo wskaźnik temp. a lbo zimny lut. To napewno nie jest wina termostatu ani czujnika.
DiegoTorrez napisał(a):wymieniając swiece pierwsza była lekko okopcona

Jeżeli pozostałe były szarawe, a ta jedna czarna, to znaczy, że albo świeca jest uszkodzona, albo cewka na tej świecy. Warto by też sprawdzić kompresję na tym cylindrze.
Pojedz do innego mechanika żeby podłączyć sie pod komputer i odczytać parametry na rozgrzanym silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2018, 13:42

Wystarczyło by przelutowac te luty?

Myślę że kompresje ma w porządku bo autko ładnie lata. Co do cewki to możliwe że szwankuje tylko jak się silnik zagrzeje?
DiegoTorrez
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Brak

11 Sty 2018, 15:44

DiegoTorrez napisał(a):Wystarczyło by przelutowac te luty?

Mozę pomoże. A napewno nie zaszkodzi.
DiegoTorrez napisał(a):Co do cewki to możliwe że szwankuje tylko jak się silnik zagrzeje?

Może nie silnik, tylko sama cewka. Ona też pracuje i też w jakimś stopniu się grzeje i traci swoją rezystancję. Może sie zdarzyć, że się przegrzała np. z powodu uszkodzonej świecy. Przyczyn może być wiele. Może też mieć np. delikatne przebicie. I już jej rezystancja leci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...
    Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...