1.9 TDI BXE traci moc(2009r)

01 Cze 2019, 21:58

Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem Seata Leona z rocznika 2009r w wersji poliftowej z silnikiem 1.9 tdi bxe (325tys przebiegu).
Otoz problem dotyczy prawdopodobnie turbiny. Zacina sie ona powyzej 120km/h i podczas wyjazdy pod gorke i przytrzymaniu stalych obrotow(ok 2500-3k). Po zgaszeniu auta problem ustaje.
Najdziwniejsze jest to, ze podczas przyspieszania nie ma tego problemu. Od 1 biegu az do 4 ciagnie do 3500-4tys obr i turbo nie wylacza sie. Nie gwiżdże, nie dymi oleju cos tam wezmie ale normalka szczegolnie z tym przebiegiem.. Czym to moze byc spowodowane? Egr i wszystko inne suche nie widac oleju.. Byłem u mechanika, podpial go pod kompa to wyskoczyl tylko błąd przeladowania turbiny . z gory dzieki za jakakolwiek pomoc, to mój pierwszy diesel: -)
Mareckix97
Nowicjusz

Miejscowość: Sulkowice
Prawo jazdy: 06 06 2015
Auto: Leon 1P polift
Silnik: 1.9 TDI 105km BXE
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Cze 2019, 13:28

Mareckix97 napisał(a):Czym to moze byc spowodowane? Egr i wszystko inne suche nie widac oleju..
Warto tu sprawdzić przepływomierz i zajrzeć do przewodów idących do intercoolera czy czasem nie ma tam oleju. Bardzo często taki problem objawia się uszkodzeniem turbiny która jest zanieczyszczona nagarem co z kolei powoduje zapieczenie kierownic turbosprężarki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Cze 2019, 09:28

Bylem u mechanika i powiedzial, ze turbo do regeneracji.. Nie ma zadnych innych objawow, ostatnio zauważyłem ze podczas przyspieszania powyzej 3 tys obr. Słychać dźwięk tak jakby sie cos zacinalo, na pewno jest to dzwiej z turbiny tylko teraz pytanie- probowac ja oddac na czyszczenie czy od razu regeneracja? A moze zaworek N75? Wiecie moze gdzie w BXE z 2009 jest on umiejscowiony?
Mareckix97
Nowicjusz

Miejscowość: Sulkowice
Prawo jazdy: 06 06 2015
Auto: Leon 1P polift
Silnik: 1.9 TDI 105km BXE
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Cze 2019, 11:00

Mareckix97 napisał(a):Bylem u mechanika i powiedzial, ze turbo do regeneracji..
Sprawdzał je, zaglądał do niego czy tak sobie po prostu powiedział? Warto by było je sprawdzić przed regeneracją czy faktycznie jest ona wymagana.
Mareckix97 napisał(a):tylko teraz pytanie- probowac ja oddac na czyszczenie czy od razu regeneracja?
Oddać do sprawdzenia i niech fachowcy ocenią to chyba będzie najlepsze wyjście.
Mareckix97 napisał(a):A moze zaworek N75? Wiecie moze gdzie w BXE z 2009 jest on umiejscowiony?
Ten zawór powinieneś zlokalizować bez większego problemu jak wiesz jak wygląda, ponieważ jest on przeważnie przykręcony do ściany grodziowej za silnikiem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...