1-wszy samochód za 7000!

13 Sie 2009, 01:36

Witam. Jestem młodym kierowcą i szykuję się do kupna pierwszego auta. Chcę sie zmieścić w 8000 wraz ze wszystkimi opłatami, ewentualnymi naprawami itp. Jest to cena maksymalna gdyby trafiła się jakaś okazja, poza tym wolalbym przeznaczyc na ten cel troche mniej, lecz mysle ze poniżej 6,5tys nic sensownego nie dostane.... Chciałbym żeby samochód był ekonomiczny, z nie za drogimi częściami wymiennymi i malo awaryjny. Silnik z racji oplat nie powinien byc wiekszy niz 1,6, lecz wolalbym cos co nie jest zbyt mulowate. Samochód bedzie mi służył głównie do dojazdu do pracy (20km/dzien) i na rózne inne wypady. Najbardziej odpowiadała by mi benzyna+lpg i tu pytanie czy lepiej jest kupic samochod od razu z instalacja, czy zalozyc ja samemu z gwarancja itp. Oszczędna benzyna nie nadajaca sie zbytnio do gazu czy diesel tez by mogl byc.
Moje typy to:
-opel astra I (1,6 8v+lpg)
-seat ibiza+lpg lub diesel (co sadzicie o silniku 1,9d bo takich jest najwiecej?)
-nissan almera 1,4 (jak sie sprawuje z gazem?)
-honda civic V 1,3 (tu chyba gazu nie oplaca sie zakldac)
-suzuki swift 1,3
-fiat bravo +lpg
-vw golf III z gazem lub diesel
-mazda 323f/323 chociaz nie wiem czy w tej cenie znajdzie sie cos ladnego
-ewentualnie jakis mtsh colt z gazem lub hyundai bo sa dobrze wyposazone ale to ciezko znalesc

Ktorego z tych samochodów polecilibyście najbardziej?
bakus_44
Nowicjusz

13 Sie 2009, 09:13

Zdecydowanie Astrę,bo do gazu ideał,wersje od 3drzwi po przepastne kombi,tanie części,prosta budowa,trwała mechanika,dostępność części i tanich zamienników.W zadbanej Astrze (nie podgnitej) można zapomnieć o dużych wydatkach utrzymanie auta.
Z resztą kolega taką będzie sprzedawał ale kombi 1,6,z gazem i z klimą,97. za ok 6k więc nie przypuszczam żeby długo się z nią "bujał" .
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2009, 14:01

no tak ale przez ta prostotę budowy silnik 1,6 ma tylko 75KM. A jak z gazem sprawuje się wersja 16v? chyba w tym wypadku warto byloby zainwestowac sekwencje, czyz nie?
bakus_44
Nowicjusz

13 Sie 2009, 23:28

rowniez bym poszukal Astry z silnikiem 1.6 8V ktory dobrze znosi gaz,no i moze jeszcze jakis Civic czy Mazda
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sie 2009, 06:49

Zwykła głowica jest lepsza do gazu niż 16-stka. A moc...no cóż,jak chce się poszaleć to i tak trzeba mieć ze 150KM pod maską...
Z resztą piszesz na początku,że auto miałoby być ekonomiczne a duża moc niestety nie sprzyja ekonomice. Poza tym pod pojęciem ekonomii nie kryje się jedynie spalanie,a jeszcze to ile trzeba wydawać na auto jeżdżąc nim... a wtedy to dochodzą naprawy,tanie części i nie bez znaczenia jest prostota budowy,która staje się nagle zaletą..! Tyczy się to również niezawodności działania i współdziałania instalacji LPG z silnikiem,a tutaj w ciemno można zakładać że silnik Opla z 8-zaworową głowicą ale pełnosprawny,będzie się dobrze spisywał.
artur73
Awatar użytkownika

14 Sie 2009, 09:27

tez moge polecic astre
golf III tez nie bedzie zły tylko ciezej bedzie znalesc w dobrym stanie
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...

14 Sie 2009, 16:40

a co sadzicie o japonczykach? jazda civicem daje chyba wieksza farajdę niz astrą, a słyszałem, że części bywaja nawet tańsze niż do golfa bo ostatnimi czasy nastala moda na te samochody. Nissan Almera też przyjemny samochód. Rzeczywiście koszty eksploatacyjne będą wyższe niż w wypadku astry? czy może droższe naprawy zrekompensuje niższa awaryjność?
bakus_44
Nowicjusz

14 Sie 2009, 17:58

Różnie to może być... Wszystko zależy na jaki egzemplarz Hondy trafisz. Możesz wkładać bez końca ale też może być to tylko "eksploatacja". Generalnie musisz być świadomy,że takimi Civicami nie jeżdżą dziaduszki ale krótko ostrzyżeni ,młodzi ludzie często po spaleniu na solarze...
Jeśli wtopisz się z Astrą,to jeszcze da radę to opanować w kosztach,jeśli wtopisz z Hondą to staniesz się klientem Providenta...
artur73
Awatar użytkownika

14 Sie 2009, 18:45

artur73 napisał(a):Civicami nie jeżdżą dziaduszki ale krótko ostrzyżeni ,młodzi ludzie często po spaleniu na solarze...

To zdanie mnie rozbawiło człowieku ty żyjesz według stereotypów które jakiś idiota wymyślił
Jeżeli myślisz że civicami jeżdżą tylko łysi i młodzi to się mylisz, ksiądz w mojej parafii jeździ civikiem i wcale nie jest młody sasiad ma ok 65 lat i też ma civica i co ty na to??
Te swoje stereotypy to wsadź (...) sam wiesz gdzie
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

14 Sie 2009, 19:08

szybki200 napisał(a):Civicami nie jeżdżą dziaduszki ale krótko ostrzyżeni ,młodzi ludzie często po spaleniu na solarze...

.... fakt niezle ... hehehehhehe

japoniec jak najbardziej godny polecenia ... civic czy nawet crx :) tylko trzeba dobrze poszukac .... ale warto
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

14 Sie 2009, 22:29

to chyba raczej golfami i starymi betami jeżdżą "krótko ostrzyżeni ,młodzi ludzie często po spaleniu na solarze..." :twisted:
Sam mażę o Civicu :razz:
Boniek022
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

14 Sie 2009, 23:37

Panowie ...ja mówię nie o stereotypach ale o prawdziwych ludziach i ich autach,które z racji profesji mam okazję zatrzymywać w nocy i kontrolować... najczęściej pod kątem pochowanego koksu. Więc zapraszam na swoją służbę panów kontestatorów i zobaczymy ile do rana skontrolujemy łysych w Civcach ,a ilu łysych w np:skodach Felicjach. Ciekawe czy wtedy jeden z drugim powie ,że to ja żyję sterotypami...
artur73
Awatar użytkownika

15 Sie 2009, 09:55

łysi jezdza Golfami,Civicami itd.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sie 2009, 10:24

Na moje oko to mazdę 323f ba za tą kasę w dobrym stanie byś znalazł. A samochód oryginalny, mało awaryjny no i ma drzwi bez ramek :razz: Moim zdaniem ta generacja jest ładniejsza od bj... :wink:
Boniek022
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

20 Sie 2009, 19:59

jak widać każdy ma inne zdanie. Mazda tez bardzo mi sie podoba ale odstrasza mnie slaba widocznosc, ponoc relatywnie wysokie spalanie i dosc wysoka cena. Kupie chyba to co sie po prostu trafi w dobrym stanie. W sumie to podoba mi sie tez fiat bravo a silnik 1,2 16V ma az 82KM i jest ekonomiczny, niektorzy pozytywnie wypowiadaja sie na jego temat na tym forum. Chociaz niby ford gowno wort a fiat jego brat. Sam juz nie wiem... :mad: A czy gazu do silnika 16V rzeczywiście nie oplaca sie zakladac?
bakus_44
Nowicjusz