Które auto wybrać?

15 Wrz 2009, 15:34

Witam
Rozglądam się i rozglądam i wyszukałem takie samochody dla siebie:

fiat bravo 1.9jtd
seat leon (nie wiem jaki silnik)
peugeot 406 coupe 2.0 z LPG
Honda civic VI gen

Dobrze sobie wszystko przemyślałem i potrzebuję samochodu dosyć taniego w utrzymaniu, z dynamicznym silnikiem, który będzie się wyróżniał i przyciągał czymś szczególnym. Szczególnie upodobałem sobie 406 coupe, ale czy silnik 2.0 dobrze znosi lpg? Spalanie ponoć na poziomie 10-12l, ale w przypadku LPG jest to znośne. Może jakieś inne propozycje? Zwykły 406 również wchodzi w grę, ale raczej ostatecznie w jakimś dieslu.

Budżet to jakieś 15 tysięcy.
Lorden
Początkujący

Miejscowość: Myślachowice

15 Wrz 2009, 16:14

Leona za 15 tysięcy nie kupisz. Z tych które wymieniłeś zdecydowanie najlepszy jest civic.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Wrz 2009, 16:23

A w jaki silnik celować? 1.5 vtec będzie dobry?
Lorden
Początkujący

15 Wrz 2009, 16:40

W sumie to każdy silnik hondy jest bardzo dobry. 1,5 vtec będzie dynamiczny a przy tym nie spali dużo.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Wrz 2009, 21:12

Ile spali taki 1.5 vtec? powyżej 8-9 chyba nie wskoczy? I jeszcze jak się ma sprawa spalania 406 coupe w 2 litrach? Czytałem o 10-12 litrach, ale czy to prawda? Niestety byłoby to dla mnie za dużo, aby utrzymać taki samochód.
Lorden
Początkujący

15 Wrz 2009, 22:31

[link do autocentrum.pl wygasł] tu masz wszystko na temat spalania
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

15 Wrz 2009, 22:39

Ja duzo myśle jaki to samochód najlepszy itd.każdy ma swoje mankamenty ale jak bedzie w dobrym stanie to obojetnie co.Dlatego mi najbardziej podoba sie focus i mimo kilku wad itd jak go widze to nie moge oderwać oczu :) moze i rdzewieję ale hondy też,a za takie pieniądze bedzie najmłodszy i najlepiej wyposażony no i najładniejszy:)
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

16 Wrz 2009, 22:12

No właśnie... focus. Podoba mi się, ale z silnikiem tdci, a takiego nie dostanę do 15 tysięcy. Ewentualnie co jeszcze dobrego mogę w takiej cenie kupić, poza civiciem z vteciem? Jeszcze wyczytałem w opiniach na temat 1.5vtec w VI gen., że obie to są wersje economy i przez długie przełożenia na skrzyni szału nie ma. Może więc lepiej szukać z silnikiem 1.6 105KM?
Lorden
Początkujący

16 Wrz 2009, 22:31

Alfa Romeo 156 w JTD tylko dobrze ją sprawdź przed zakupem bo zaniedbana alfa może być workiem bez dna. Jeśli peugeot 406 to 2.0 HDI. Co do silnika w hondzie najlepiej się przejedź i sam zadecyduj. Miałem okazje jechać civiciem 1,4is oraz 1,5 vtec i auto było całkiem dynamiczne a w drugim przypadku jak dla mnie szczególnie na wyższych obrotach frajda z jazdy na dość wysokim poziomie ale może Ty oczekujesz czegoś więcej. To już sam musisz ocenić.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Wrz 2009, 23:24

Ale jeździłeś 1.5 vtec w VI gen, czy innej? W V ponoć można jeszcze spotkać zwykłe vtec, a w VI economy. 406 interesuje mnie raczej tylko w coupe, a spalanie 2.0 benzyny jest wysokie. Alfa bardzo fajna, zacznę czytać na jej temat i nie wiem czy się na nią nie zdecyduję.
Lorden
Początkujący

17 Wrz 2009, 00:38

Ale z silnikiem tddi dostaniesz jest mniej awaryjny,wiadomo mniejsza kultura pracy i moc.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

17 Wrz 2009, 12:12

ja też bym celował bardziej w TDDI są bardziej niezawodne w TDCI lubią padać wtryskiwacze które do tanich nie należą
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

17 Wrz 2009, 13:58

Tylko tddi jest słabszy, a ja chciałbym dynamiczne auto. Strasznie spodobała mi się ta alfa 156 1.9 jtd, ale piszą o niej, że jest strasznie awaryjna. Może się wypowiedzieć jakiś obiektywny użytkownik tego samochodu? Jeszcze w grę wchodzi 406 coupe 2.0 z gazem, ale na niego raczej mnie stać nie będzie.
Lorden
Początkujący

17 Wrz 2009, 14:36

TDDI ma 90 KM ma bardzo dobry moment obrotowy 200Nm na trasie będzie się sprawował bardzo dobrze problemów z wyprzedzaniem nie powinno być
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

17 Wrz 2009, 16:13

Pomyślę nad nim. Więc póki co wybieram spośród:
406 coupe 2.0 lpg
156 1.9 jtd
focus tddi
civic coupe V 1.5 lub 1.6 vtec
Próbowałem się przekonać do VI gena, ale nie podoba mi się. V jest dużo ładniejsza dla mnie, ale czy warto się pakować w taki samochód? Dynamika 1.5 vtec jestem pewien, że by mi wystarczyła, spalanie przystępne, z wyglądu bardzo ładne coupe no i honda. Jedyny mankament to wiek.
Np. taka honda:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Lorden
Początkujący