10 000 zł do wydania

09 Sty 2014, 21:11

Witam,
siedze już na tym forum od pewnego czasu, czytam, szukam, zastanawiam się a to wszystko związane z tym że potrzebuje zrobić przesiadke ze swojego wysłużonego golfa 3 do czegoś lepszego. Do wydania mam ok 10 tyś zł z tym że planuje auto kupić max do 9 a tysiąc wsadzic w nowe filtry oleje i tego typu rzeczy. A teraz do sedna, narobiłem sobie mętliku w głowie, i już nie wiem co wybrać aby było git. Od samochodu oczekuje przede wszystkim małej awaryjności, małego spalania, bez rudej i niebite:)
Moje typy:
toyota corolla e 11 - silnik 1.6
mazda 323 f - silnik 1.5 lub wyżej
mazda 626 -silnik1.8/2.0
vw golf 4 - silnik 1.6
opel astra - nie wiem jaki silnik
Interesuje mnie tylko PB , żadne gazy disle , hybrydy i inne wynalazki.
mieszkam w krakowie , więc dojazd też ma znaczenie i nad morze po samochód nie chce mi się jechać ;)
piteorss
Obserwowany

Auto: golf 3
Silnik: 1.8

09 Sty 2014, 21:19

Golf 1.6 pali a nie jedzie, odpuść. Do tego za 9k będzie pewnie zajechany. Astry szukaj z silnikiem 1.6 8v. Do tej stawki dorzuc jeszcze Focusa 1.8
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sty 2014, 21:45

nad focusem też się zastanawiałem ale odrzuca mnie jego wyglada w środku, pozatym jakby nie bylo to jest ford a wszyscy wokoło mi odradzali. A co do opli, nie palą za duzo oleju. Przygladałem się nie jednej astrze na drodze i prawie zawsze jak przyśpieszała to był siwy dym. Oczywiście nie wiem jakie silniki miały ale tak mi się rzuciło w oczy ;)
piteorss
Obserwowany

Auto: golf 3
Silnik: 1.8

09 Sty 2014, 21:51

No i co ze Ford? To tylko głupie stereotypy :wink: Astra 1.6 16v lubi wcinać olej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sty 2014, 03:12

kon146 napisał(a):Astry szukaj z silnikiem 1.6 8v.

Te silniki nie są demonami prędkości ale za to nie przepalają oleju. Poza tym wykręcają kilkuset tysięczne przebiegi bez wysiłku. Jeśli szukałbym Astry II,to z uporem wersji która wychodziła przez jedyne 1,5 roku z silnikiem 1,6-8v ale MPI -85KM. Jest szybsza niż 75 KM na jednopunkcie ale ma zalety długowieczności tego silnika o którym pisałem wcześniej. :) :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...