11 tyś, Diesel ? Doradzcie

03 Sie 2008, 08:36

Witam Wszystkich
Jestem już od jakiegoś czasu na forum i przeglądam i czytam różne posty. Żaden z tematów nie odpowiada mi dokładnie więc postanowiłem założyć nowy.
A mianowicie za jakieś dwa tyg bede starał się, szukał auta dla siebie.
Mam pewien problem, gdyż nie wie co wybrać. Nie jestem jakimś wielkim znawcą, mam prawo jazdy rok ale już sporo km zrobiłem. Jezdźiłem różnymi autkami i nie moge sie na nic zdecydować.

Autko które chciałbym kupić musi być na pewno w Dieselu z w miarę żwawym silnikiem. Auto bd brał na siebie więc silnik o dużej pojemności odpada ze względu na ubezpieczenie. Spalanie nie ma różnicy, nie szukam jakiegoś ekonomicznego autka.
Kwota którą dysponuje to około 11tyś.
Chciałbym raczej coś większego sedan/hatchback, chociaż coś fajnego 3drzwiowego też mogłbym rozważyć.
Zastanawiałem sie także nad sprowadzeniem samochodu z zagranicy, ale nie wiem czy sie to opłaca , bo weszła akcyza 10% od wartości samochodu z tego co wiem?

Mam pewne autka na oku, moglibyście wyrazić swą opinie o nich, awaryjnośc silniczek prowadzenie itp

Są to:
Alfa Romeo 156 1.9jtd (nie wiem czy w tej cenie zmieściłbym sie, może za granica? )
Bmw 3 E36 1.8tds mogłaby być nawet coupe / nie compacT! ( w dobrym stanie.. o to chyba byłoby ciężko)
Może jakiś Rover może 220? 420 ? ale nie wiem nic o tej marce? jak części/ awaryjność
Seat Ibiza 1.9?

Prosiłbym o jakieś propozycje rady.
unpredictablee
Nowicjusz

03 Sie 2008, 18:42

alfa by byla git - ma najlepszego diesla z samochodow ktore podales .. moze nie jest najtrwalsza ale jest piekna :wink: ale faktycznie w tej cenie ciezko jak moze warto cos mniejszego - fiat brava 1,9 jtd :wink:
Manfred
Aktywny

03 Sie 2008, 20:42

Napisałeś, że szukasz żwawego autka z niedużą pojemnością i nie najważniejsza jest ekonomika - zastanawiam się więc dlaczego diesel, zwłaszcza z ograniczoną kwotą jaką posiadasz? Większa moc z mniejszej pojemności, plus ograbniczone fundusze na zakup - to raczej benzyna, można juz znależć coś żwawego od poj. 1,4l.
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

03 Sie 2008, 20:44

Alfa ładny samochodzik, nie wiesz czy na zachodzie nie dostałbym jakiejś w tej cenie?
A co do Fiata jakos do mnie nie przemawia.. mam jakieś uprzedzenia do tej marki

Ropy bede miał pod dostatkiem z pewnych względów , więc tylko diesel mnie interesuje
unpredictablee
Nowicjusz

03 Sie 2008, 21:20

kolega pewnie na oszczednosciach bedzie jezdzil wiec wiadome juz czemu diesel

olej ludzi ktorzy ci wmawiaja bzdury o wloskiej marce kup zadbany egzemplarz i przekonasz sie do nich

jakby nie patrzec to diesle fiata sa bardzo popularne i to dzieki wloskiej marce mamy tak rozpowszechniony common rail :wink:
Manfred
Aktywny

03 Sie 2008, 21:22

Alfa się popsuje zanim wsiądziesz do niej i dobrze się usadowisz. Fiat nie jest taki zły jak go malują (sam mam niby kiepską Sienę 7 lat i jestem zadowolony). Za tą cenę możesz pokusić się o Audi B4 (popularna "80") TDI, ma bardzo fajny 90 konny silnik, nie psuje się i na pewno nie rdzewieje. Tylko silnik ma pojemność 1.9 ... Może Golf III TDI? Ale jednak obstaje przy Audi.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...

03 Sie 2008, 21:26

juz lepiej audi ale jednak co do alfy tez niejest atka zla jak ja maluja :lol: ale jak ktos kupis wytyrana alfe o co nie trudno .... to wiadomo ze bedzie z nia zle i pociagnie po kieszeni :roll:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 08:03

Kolega ma Alfe 156 i jest z niej bardzo zadowolony, dorwał ja w bardzo dobrym stanie i jazda to ogromna przyjemność, sam sie kilka razy nią przjechałem i jakos ciągnie do niej.

Golfa III nie, ponieważ wręcz przeraża mnie jego wyglad w środku.
B4 też jakoś do mnie nie przemawia ale przyjze się.
Silnik by nie był większy niż 2 litry. :)

Nad fiacikiem sie postaram zastanowić skoro tak polecacie.

A co z innymi samochodami? Ibiza?
i jak widzicie rowera? bo jego już do 10 tyś można kupić w ładnym stanie z książką serwisowa ?
Zastanawiałem sie może nad Mondeo Mk2 ale nie wiem jak w fordzie silniki diesla?
unpredictablee
Nowicjusz

04 Sie 2008, 09:45

Znalazłem fajnego Rovera, co o tym myślicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
unpredictablee
Nowicjusz

04 Sie 2008, 09:47

Rover to g...o Angielskie ładnie podane. Osobiście bym się zastanowił nad Carismą.
Rodri94

04 Sie 2008, 10:07

carisma jest spoko

ale alfa z dieslem - tylko ze wlasnie dobrze utrzymana i zadbana to super autko 8)

cos czuje ze wirus alfa zaczyna dzialac na kolege :wink:
Manfred
Aktywny

04 Sie 2008, 10:09

Carisma nie podoba mi sie wogole..

Czego rover g .. ? Kolegi ojciec ma i sobie chwali tylko ze 420..
unpredictablee
Nowicjusz

04 Sie 2008, 11:08

jesli chidzi o rovera to zjedza ciebie czesci :evil:
cayman9
Początkujący

04 Sie 2008, 11:18

Jak Cari. nie to może to:
Albo Primera (Mam taką tylko, że benzyniak i spisuje sie znakomicie! :))
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ta pierwsza to hatchback a druga i trzecia to sedany.

Tak, Rover to g...o. Z którego rocznika ma ten gość Rovera? Rover to tak jakby podróbka Hondy Civic (Ta 1!). Osobiście odradzam Rovera, ale jak ktoś chcesz się pakować w wieczne problemy i warsztaty...

Pozdro :)
Rodri94

04 Sie 2008, 13:58

Zaczyna wirus działać, zaczyna.. ta Alfaaa no nie ukrywam że gdyby nie cena to już bym sie rozgladał za jakąś zadbaną :)

Nissanik może być, musze rozejrzeć sie za jakimś i dokładnie obejrzeć

Może jeszcze jakieś uwagi propozycje? Seat Ibiza? Mondeo mkII? BMW E36?
unpredictablee
Nowicjusz