Autko do 12-13 tys. Almera /mazda323f /honda Civic ?

07 Wrz 2008, 08:24

To moj pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich.
Zastanawiam sie poważnie nad wyborem auta w takiej cenie. Chodzi mi o auto dosc ekonomiczne... niepsujące się. Wiem ze mazda troche pali za duzo jak na taką pojemność 1.6... ale bylbym sklonny ją kupic. Honda Civic slyszalem ze lubi rdzezwiec i gnic?? ale czy każdy egzemplarz tak ma?? Almera to chyba najekonomiczniejsze auto z tych przeze mnie wymienionych. A jaki typ z silnika almery najlepszy?.
Jesli chodzi o wygląd to mazda najlepiej sie prezentuje wg mnie pozniej niewiele ustepuje honda w sedanie i na końcu almera tez w sedanie... a moze toyota carine E? slyszalem ze bardzo dobre auto ale wydaje mi sie dosc takie za bardzo rodzinne.
Moze cos innego byscie polecili ??? Ale wolałbym cos z japońów.
Dodam jeszcze ze auto sprowadzi mi znajomy z niemiec wiec musze go zarejestrowac i wszystko wyjdzie mnie jakies 13-14 tysiecy.Liczy sie dla mnie tez troche sportowy wygląd...
drzewo
Nowicjusz

07 Wrz 2008, 10:22

Jeżeli liczy się dla Ciebie "trochę" sportowy wygląd to może lepiej kupić prelude, mazdę mx-3, celice? Ogólnie to wybrałbym hondę lub mazdę i tu się kierował stanem danego egzemplarza, a nie marką. Jak kupisz zadbane to oba będą dobre.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Wrz 2008, 10:38

za duzo palą te autka...
pisalem ze ekonomiczne w sumie..i tez sportowe... niby sie przeczy albo civic ma nawet 125 koni w vtecu... wiec z takich aut by mnie interesiło... moze są jeszcze jakies takie?
Mam pytanie czy kazdy civic gnije predzej czy póżniej ??
slyszalem ze te po 98 roku tylko ze produkowane w japonii są lepiej wykonane. Czy to prawda z tym gniciem i wogole ?.
Aha i to auto raczej na 5 drzwi interesilo by mnie.
Chwile temu bylem nastawiony na civica 93 3 drzwiowego vteca ale rdza była juz...
drzewo
Nowicjusz

07 Wrz 2008, 10:41

No trochę Ciebie nie rozumiem. Chcesz "sportowe", potem ekonomiczne, potem wyskakujesz z vtec, który przy bucie kilkanaście litrów pali... Japońce mają blacharkę średniej jakości i super blachy w kilkunastoletnim aucie bym się nie spodziewał, ale trzeba wybrać egzemplarz mało zgnity albo zrobiony.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Wrz 2008, 10:47

no dokonca to sie nie znam na autach dopiero co zaczynam sie orientowac:). z tego co widze to z malych pojemnosci takie troche sportowe autka to mazda 323f i civic...ma tych koni troche.
jakbym kupil civic rocznik 98 i zadbal o to to rdza nie koniecznie wyskoczy?. W maździe chyba blacha i lakier lepszy mam racje?
drzewo
Nowicjusz

07 Wrz 2008, 10:54

Może tak być. Jeżeli chcesz kupić samochód na mniej niż 5 lat to nie patrz tak na tą rdzę... Jeżeli kupisz zdrowy to nagle, z roku na rok, nie stanie się durszlakiem. Jeżeli chcesz ekonomię z osiągami niezłymi, to civic 1.5, accent 1.5 mogę polecić. Oba mają 90km i są żwawe.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...

07 Wrz 2008, 21:22

dzieki. A honda z vtecem wiecej troche żre paliwa co... 125 kM:)...
Wiesz wlasnie jest taka sprawa ze auto chcialbym nim jezdzic z 5 lat wlasnie tylko ze po 5 dalbym go ojcu;)) i zeby on jescze nim jezdzil pare lat... wiec wiesz.

A co sądzicie o toyocie CARINIE E ?
drzewo
Nowicjusz

07 Wrz 2008, 23:16

moim zdaniem z tych "3ech" to civic n1 , choć mazda też nie jest zła , jeśli chodzi o carine to też ok , ale coś powyżej 1.6 silnika bo mój szfagier miał 1.6 był zadowolony ale brakowało mocy..
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Wrz 2008, 22:35

jestem zdecydowany na honde ostatecznie ! :)
więc slyszalem ze te w japonii produkowane są najlepsze...
są te pordukowane civiki w UDS i GB. Wie cjak poznac czy to ten akurat model jest z japonii a ten nie?

do 13stu tysiaków mógłbym np cos takiego sobie sprawic:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

co o tym myslicie?

chcoiasz wolałbym cos z 1998 produkcji japońskiej ,,, slyszalem ze juz lepsza blacha... czy to prawda?

A ma moze ktos porównawcze geometrie wsystkich civiców?? zeby porownac ich wielosci... chodzi mi głownie o porównanie 3d sport/coupe z 5d sedan roczniki 1995-2000
drzewo
Nowicjusz

09 Wrz 2008, 13:52

ja bym wybrał tego 1.5
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika