[Buggy E-ton] 125 ccm

31 Gru 2006, 17:27

Witam,
dostałem na gwiazdkę Buggy E-ton 125 ccm.
Wygląda on tak:
Zdjęcie

Zdjęcie

Ma homologację, więc można go zarejestrować, jako motocykl - można go prowadzić mając prawo jazdy kat. A1
Lecz jest jedno pytanie, na które niestety odpowiedzi nie znam.
Czy prowadząc taki pojazd, potrzeba mieć założony kask?
Wydaję mi się, że nie, ale wolę się upewnić.

Pozdrawiam!
Lucius93
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

09 Lut 2007, 14:24

Po pierwsze - ma dziwną homologację, bo według mnie to jest kategoria B1, a nie A1.
Jeśli natomiast faktycznie dostaniesz wpis w dowodzie, że to motocykl (w co nie wierzę za bardzo) to kask musisz mieć, chyba że pojazd jest wyposażony fabrycznie w pasy bezpieczeństwa.

pozdrawiam, JM
Jacek_Michu
Nowicjusz

12 Lut 2007, 19:34

obojetnie jak kask musisz miec zawsze zalozony :)
becia
smerfetka
Początkujący

Miejscowość: Gogolin

13 Lut 2007, 01:52

smerfetka napisał(a):obojetnie jak kask musisz miec zawsze zalozony :)

Nieprawda... prawo tego nie wymaga dla pojazdów samochodowych z wyłączeniem motocykli oraz dla motocykli wyposażonych fabrycznie w pasy bezpieczeństwa. Polecam lekturę [link wygasł]*, w tym wypadku Art. 40 - przyda się na ulicy.

Pozdrawiam, JM

* - przepraszam, moderatorzy :)
Jacek_Michu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...
    Poślizg w zimowych warunkach - co robić?
    Wielu kierowców sądzi, że nigdy nie przydarzy im się poślizg, bo przecież jeżdżą ostrożnie lub są po prostu świetnymi kierowcami. Jednak rzeczywistość może ich zaskoczyć. Lepiej wiedzieć, jak wyjść z poślizgu. Najlepiej ...