126p, jaki olej wlac po 18 latach????????

29 Mar 2009, 11:02

Witam

Jak w temacie- taki nietypowy problem. Otóż zaznaczę, że to auto nie jest moje:)
Pewien mój znajomy - 80 letni pan- poprosił mnie o pomoc w wymianie oleju w poczciwym maluszku. Niby żaden problem, ale ten Pan jeździł tym autkiem od ponad 10 lat, więc uznał że pora (!!!) wymienić olej... To auto pochodzi z 1991 roku, i nie miało NIGDY wymienianego oleju. A przebiegu ma około 70 tysięcy dokładnie nie pamiętam. No i poradźcie proszę- co teraz do niego wlać w takiej sytuacji? Spotkał się ktoś z was z czymś podobnym? A może go czymś wypłukać? Co zrobić?
Wiem że to może dla niektórych wydawać się śmieszne, ale proszę o radę.
Z góry dziękuje
piotreczq
Nowicjusz

29 Mar 2009, 11:29

Spuść olej na gorącym silniku,przeczyść filtr odśrodkowy(ważne) potem wlej dobry olej ,tutaj niech dziadek nie żałuje kasy gdyż te silniczki lubią oleje o letnim indeksie lepkości 50 lub 60,tak tak !Chłodzone są powietrzem a latem panują okropne temperatury w silniku,fachowcy zalecają nawet Castrol 10W60(czytałem o tym).To tyle.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Mar 2009, 12:47

Jak maluszek jest z 91 roku,to masz 650E FL(licznik prostokątny) z utwardzonymi gniazdami zaworów.Możesz śmiało lać 15W40.Taki był też lany fabrycznie.Co do letniej lepkości,to 50,60 jest raczej za dużo,ponieważ w zimie będzie dość długo trwało,zanim olej ten uzyska właściwą konsystencję.A w tym silniku warto zadbać,żeby ta konsystencja była taka jak powinna w jak najszybszym czasie.A lepkość letnia 40 jest osiągana już w temp. 122 stopnie.Więc jak na maluszka to w zupełności starczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2009, 21:13