15-20 tys. następca E46

03 Mar 2018, 19:25

Witajcie

Po raz kolejny proszę Was o pomoc w wyborze auta. Kryteria są proste: ma być dobra blacha, udany silnik = bezawaryjność, samochód komfortowy, dobrze wyciszony przy prędkościach autostradowych, sedan lub hatchback. Przebiegi jakie rocznie pokonuje oscylują w granicach 25k. Segment D w porywach do E. Silnik lubiący się z LPG, chociaż nie wykluczam diesla, ale musiałby to być udany motor. Auto chciałbym kupić do końca kwietnia, pozwolę sobie w tym temacie wrzucać linki do oceny jak również prosiłbym Was o wrzucanie czegoś "nadającego się" do zakupu. Region - Końskie - świętokrzyskie - promień 150 km. Po coś pewnego pojadę dalej. Cena zakupu 15 - 20k. Auto ma być na dłużej tzn. 4-5 lat.

Moje propozycje:
- Volvo S60 benzyna - chyba wszystkie silniki nadają się do LPG. Musiałbym się tylko przejechać wolnossącym 2.4 i porównać np. z 2.0t. Chyba mój faworyt.

- Lexus GS300 mk II 3.0 - w sumie czemu nie. Dużo się tu naczytałem o jego zaletach i braku wad, może poza brakiem składanej tylnej kanapy. Tylko bardzo mało jest tych samochodów na portalach ogłoszeniowych. W grę wchodzi wersja po lifcie. Wg mnie stoi wyżej od A6 i E39. Jak jest z realnym spalaniem czy średnio przy normalnej jeździe zamknę się w 13-14l LPG?

- Audi A4 B6/7 - na B7 raczej za mały budżet. Z benzynowych tylko 1.8t. Mógłby być klekot ale tylko od prywatnego właściciela z pełną historią serwisowania. Auto mi się podoba ale masa szrotu na rynku i raczej w ostatniej kolejności za tym samochodem będę się rozglądał.

Czego nie kupię: Hondy, Toyoty, Reno (Lagune III z turbo bym przygarnął ale nie ten budżet), Saaba, Vectry, Mondeo, Mazdy, Citroena. Nie kupię bo mi się nie podobają albo mają słabą blachę.

Pytanie - czy Lexus jest prostszy w naprawach dla mechanika od np. Volvo?
A może jest jeszcze jakiś samochód o którym nie wspomniałem a wpisywałby się w to co napisałem?
I jeszcze jedno, czy znajdę dość wygodne auto w segmencie C? Wiem, że nie ma co porównywać ale zapytać można ...

Wolałbym kupić auto "doinwestowane" od prywatnego właściciela ale może macie jakieś polecane komisy? Prosiłbym na PW jeśli nie można linkować na forum.

Z góry dzięki za pomoc i poświęcony czas :ok:

Wrzucam pierwszy link do oceny.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Luk88asz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 09 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Słuzbowe
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

03 Mar 2018, 19:32

Przy s60 2.0T uważaj na przekładane angliki (chyba większość takich)

Lex spoko ale nie jestem pewien czy 20k to dobry budżet na "zadbanego" fl
Spalanie zależy od tego gdzie i jak jeździsz, 50/50 miasto/trasa powinieneś się wyrobić

IMO trzeba być naprawdę fanatykiem, żeby płacić za ałdi takie pieniądze, za które są wystawiane

Popatrz sobie na 407 2.0 i może hjundaj sonata
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2018, 20:09

Ja bym się zastanowił czy warto kupować inne auta z segmentu E46 z innym znaczkiem i silnikiem..Zmiana bezsensu- zmieniasz na auta stare tylko coś innego.
Lexus ok, ale segment E po 20 latach to ma z 500-600 tys najechane, jak Ci przyjdzie wymienić amory przód/tył to z 1500 zł nie masz, do tego tarcze klocki itd..no to nie jest Golf 3.

Może warto iść w coś świeższego ale niższego segmentu?
Bo wiesz można iść nawet w A8 D2 Audi, albo BMW E38 czy jakie tam było.
Tylko że no 600 tys to nie jest wyjątek takie auta mają takie przebiegi normalnie i po tylu latach kupujesz marki premium wyjechane dość ostro.
Mówię o tym nie bez powodu bo raz że mowa o lpg a dwa że serwis Lexusa VS Volvo co tańsze

Ja bym poszedł w coś świeższego, nowszego a nie 20 letnie auta z takich segmentów.
A jak już Lexus ok ale musisz wiedzieć co kupujesz segment E to nie jest Corsa i tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Mar 2018, 20:20

No właśnie też się zastanawiam nad czymś świeższym z niższego segmentu ale nic ciekawego nie widzę. Podoba mi się nowsza A3 ale tu tylko diesel.
Jakbym miał z 5k więcej to szukałbym laguny III. Zdaje sobie sprawę z kosztów serwisowania takich samochodów, jakby było inaczej to bym ich nie umieszczał na liście.

E46 już sprzedałem, poszła w 2 dni od momentu wystawienia. To był 98 rok więc pierwsza wersja, a sprzedałem bo zaczęła wyłazić ruda. Nie kalkulowało mi się wydawać 1k na lakiernika i mieć gwarancje do opuszczenia posesji.

Sonata odpada, z zewnątrz by uszła ale środek tragiczny. Zapomniałem o 407 auto bardzo ciekawe. Boje się tylko czy przód nie jest za nisko? Tzn czy krawężników nie będzie się zahaczać? Co z silnikiem 2.2? Widziałem też wersje z automatem czy to klasyczne automaty? I czy te silniki 2.0 i 2.2 lubią się z LPG?
Luk88asz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 09 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Słuzbowe
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2015

03 Mar 2018, 21:01

Problem w tym, że w budżecie 15-20k to jeśli byś chciał zmienić E46 na coś nowszego, to jedynie na nowsze E46. Tak to wygląda. Tylko jak już sprzedałeś, to pewnie takiego samego auta nie chcesz...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...