15-20k Żwawe wmiarę proste autko. Zastępca dla A4 B5

06 Mar 2020, 12:55

Witam, poszukuje samochodu w kwocie ok 15-20 tys pln. Aktualnie posiadam Audi A4 B5 2.4V6 ale w niedługim czasie planuję zmianę na coś nowszego. Główne założenie jest takie aby auto nie było wolniejsze niż to co mam czyli ok. 8.2s do setki oraz żeby było dosyć proste w budowie czyli np. zwykłe zawieszenie a nie aluminiowy wielowahacz. Dużych przebiegów nie robię także spalanie nie gra większej roli, lpg raczej też bez sensu, bo w A4 mam a i tak głównie śmigam na benzynie. Nadwozia za jakimi się rozglądam to hatchback, sedan, jakby było coś ciekawego to coupe ew. od biedy kombi. Interesuje mnie tylko benzyna. Czyli w skrócie szukam czegoś wmiarę żwawego w benzynie, na tyle ile to możliwe proste w naprawach czyli dosyć tanie i raczej nieduże auto (wielkość taka jak moja A4 to maks czego potrzebuję.)
Trugeek77
Obserwowany

17 Mar 2020, 12:56

Z mojej strony proponuję takie samochody z podobną mocą:
- Opel Astra H GTC 2.0 w wersji sport tu masz 170KM
- Volvo S60 2.5T (wprawdzie to nie hatchback ale całkiem fajne auto)
- Seat Leon Cupra 4 2.8 V6 gaz sekwencja [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Ford Focus ST 2.5 225 koni [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wszystkie powyższe samochody mają większą moc i mieszczą się w twoim budżecie oraz są nowsze od tego które masz aktualnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2020, 15:26

Jak masz A4 B5, to ja bym pomyślał nad...A3 8P 2,0 150 koni.
Silnik bez turbo, 4 cylindry, poza tym wtrysk FSI to reszta norma.
A do tego auto na bazie Golfa V czyli podłoga PQ35 czyli wygoda może i lepsza niż w tym A4? a na pewno nie gorsza.
Z drugiej strony to dziwie się że 165 koni w takim klocu dało osiągi 8 sek do setki? w A3 lepiej za dużo nie będzie ale podobnie.
Za to samo auto dużo świeższe- różnica w generacjach prawie 10 lat to bardzo dużo.

Opcjonalnie może to być Leon 2 lub Golf V też z tym samym silnikiem, Leon chyba nie uchodzi za super jakieś drogie auto i ceny chyba ma niższe niż takie A3.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Mar 2020, 19:29

Moja pierwsza myśl to Volvo S40 2.4.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2020, 20:27

Rokiko napisał(a):Wszystkie powyższe samochody mają większą moc i mieszczą się w twoim budżecie oraz są nowsze od tego które masz aktualnie
z tym, że Leon z tym silnikiem nie spełnia warunku "w miarę proste", a Focus mk2 ST za 20k będzie gruzem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Czarne paski i kropki na krawędziach szyby samochodowej
    Obecnie chyba wszystkie szyby samochodowe głównie czołowe ale też tylne i rzadziej boczne mają obwódkę w postaci czarnego szerokiego paska, a na jego wewnętrznej stronie są kropki różnej wielkości. Zastanawialiście ...