REKLAMA
Witam, od jakiegoś czasu planuje kupić nowe auto bo stare jest na wykończeniu. Auta potrzebuje głownie do pracy około 50 km w obie strony (codziennie) i często na dłuższe trasy od 60 do 100km (w jedną stronę) więc od razu mówię że obowiązkowo będzie LPG więc silnik musi dobrze współgrać z nią. Planowałem na początku wybrać coś z segmentu C ale skoro auto ma być na dłuższy czas to chciałbym coś większego (jak sedan) i o większej mocy aby też mi długo posłużył i był niedrogi w utrzymaniu. Zrobiłem już nawet rozeznanie i moje typy to:
Vectra C 1.8 140km - mój faworyt lecz słyszałem że płastiki w nim to tragedia i w dodatku problemy z zawieszeniem no i ten silnik 140 podobno niezbyt dobrze współgra z gazem jakieś problemy z zaworami. Za to części tanie i podobno niedrogi w utrzymaniu.
Skoda Octavia II też bardzo dobre auto lecz z tego co widzę trudno dostępne szczególnie w benzynie.
Honda Accord VII i Citroën C5 II lecz w tym pierwszym drogie części i w tym drugim podobnie szczególnie jak przyjdzie naprawić zawieszenie więc raczej odpadają.
Ford Mondeo MK3 też polecane auto lecz właśnie nie do gazu.
I to tyle z moich propozycji. Dajcie znać co myślicie o tych autach albo dajcie też swoje propozycje z chęcią poczytam i się do nich odniosę. Na koniec też dodam że nie potrzebuje dużych osiągów więc silnik 1.8, 2.0 to myślę że to max do optymalnej jazdy .
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam .