15 tyś. zł auto pod LPG z maksymalnie niskimi kosztami eksploatacji.

24 Lut 2019, 22:07

Nimothan napisał(a):co do innych spraw jak się ma koło dwumasowe w tym aucie ? poczytałem na forach innych i ludzie twierdzą że się rozpadają po 20-30 tysiącach kilometrów ? jakieś info ktoś ma w tej kwestii >?

Chyba 200-300 tys.
Koło dwumasowe w benzyniakach, ze względu na łagodniejszy przebieg krzywej momentu (brak nagłego zrywu) jest elementem o wiele trwalszym niż w dieslu.
W przypadku wolnossaków potrafi wytrzymać całe życie auta, w przypadku turbo trochę mniej ale sporo zależy od stylu jazdy.
Ogólnie to nie ma się co przejmować takimi głupotami bo wtedy nic nie kupisz.
Dobrze, że o "wadliwej" skrzyni biegów nic nie znalazłeś
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

24 Lut 2019, 22:25

Nimothan napisał(a):poczytałem na forach innych i ludzie twierdzą że się rozpadają po 20-30 tysiącach kilometrów ? jakieś info ktoś ma w tej kwestii >?

gdzie ty wyczytujesz takie głupoty....czyli ktoś by musiał co pół roku/ rok wymieniać sprzęgło ?
w tamtym roku miałem taką Astrę 1.4T/140 i miał w oryginale 246 000 km i sprzęgło i dwumas pracowały poprawnie, dwumas w zasadzie bez żadnych problemów, a raczej wątpię żeby to wymieniane od nowości.
Inne auta z benzyniakami np. takie V50 po 200-300 tys nalotu i wsio ze sprzęgłami OK.-tam tez są dwumasowe koła.
Generalnie benzyniak to nie diesel i dwumas wytrzymuje w nich dłużej.

2-3 lata temu miałem pewien problem zdrowotny, po wyczytaniu for, opinii na internecie powinienem wg. tych opinii nie żyć od 3 lat . :lol:
Problem się sam rozwiązał u lekarza, a od tego czasu nie czytam to co inni piszą na internecie i i tak też mi doradził lekarz.
Więc radzę te wszystkie opinie troszeczkę z przymrużeniem oka i będzie OK. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

09 Mar 2019, 15:38

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Panowie mam prośbę o zerknięcie na link. Właściwie to taki wypas. Ale przebieg spory...wiem że się nie jeździ przebiegiem ale w tym przypadku jeździ się bo to automat na awd a z tego co wiem nie są to jakoś wybitnie trwałe elementy aut zwłaszcza że na 99% gazowac silnik chce więc założenie jest takie by mi to posłużyło sporo czasu bez wrzucania dużej ilości kasy w auto.
Mam też druga prośbę związana z tym linkiem a mianowicie o wycenę takich ewentualnych napraw(czesci) skrzynia biegow/sprzeglo/to AWD(Nie znam się co tam może się nawet popsuc).
Wiem mam dzisiaj koncert życzeń:p
Nimothan
Początkujący

0

09 Mar 2019, 20:00

Temat założony 7 listopad 2018 R i jeszcze samochód nie kupiony, więc pewnie szybko jeszcze nie kupisz :lol: i marek i modeli jeszcze troche przewertujesz w temacie,
A co do Volvo którego przyatakowałeś, to silnik bajka, miałem osobiście 2 takie egz. i to już naprawdę się odpycha,

Koszty eksploatacji ? Wysokie

Przebieg? jeżeli oryginalny to :
1. nie jest wysoki...taki silnik robi X3 X4 ot raptem 25 000km/rocznie

bardziej ważniejszym elementem w tym przypadku jest jaki tam byl serwis a nie cyferki na cyferblacie :lol:
Nimothan napisał(a):Auto musi się cechować niskimi kosztami eksploatacji:
1)naprawy tanie,
2)spalanie ekonomiczne,
3)silnik nadający się do LPG(i niesie to ze sobą oszczędności),
4)auto które cechuje się raczej niską zawodnością.
5)możliwością ogarnięcia bagażnika na dach lub na hak rowery/narty.

Widząc czego szukasz, wg. mnie ten samochód nie jest dla Ciebie.
Raczej 220KM, 2.5T z napędem, tanie nie będzie w naprawach, serwisie.

Także raczej sam chyba nie wiesz czego szukasz.

Co się może zepsuć? wszystko się może zepsuć, czasami i nowe się psuje a ty pytasz o używkę z przebiegiem 250 000km

Odnośnie przebiegu i żywotności silników polecam sobie obejrzeć Micha

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W miarę wszystko wyjaśnił, szczególnie dla Januszy przebiegów. :lol:

Chociaż są jeszcze ludzie tego typu jak ostatnio telefon o Volvo V50 z 2.0 HDI
-ile on ma Panie przebiegu?
-220 000km, przebieg ORI, auto z DK więc potwierdzony,
-ileeeee?? eee to nie Panie to już silnik do remontu

2.0 HDI PSA , gdzie przy 220 to on ledwo dotarty :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

0

12 Mar 2019, 21:19

http://uzywane.renault.pl/wyszukiwarkas ... 22183#TAB2

https://toyotaplus.pl/oferta/ford-focus/47895

co sądzicie zwłaszcza o pierwszym linku ?

a mam takie pytanie bo Skoda Oktawia II 1.6 mpi generalnie wychodzi spoko pod każdym względem(wygląd rzecz gustu) a co sądzisie o skodzie rapid ? nadaje sie to pod LPG a jak jakoś wykonania i awaryjność ? w przedziale około 25k pln da się kupić coś sensownego ?
Nimothan
Początkujący

0

12 Mar 2019, 21:27

1.6 VTI nie jest najszczęśliwszym wyborem jeśli chodzi o silniki benzynowe grupy PSA z ostatnich lat.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...

12 Mar 2019, 21:33

Nimothan napisał(a):a co sądzisie o skodzie rapid ? nadaje sie to pod LPG a jak jakoś wykonania i awaryjność ? w przedziale około 25k pln da się kupić coś sensownego ?

Jakość wykonania słabiutka. Zresztą nie ma sensu rozmowa o tym modelu bo w tej kasie jest w PL może kilka sztuk z silnikiem 1.2 cechującym się dynamiką na poziomie seicento
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

12 Mar 2019, 22:21

Rapid pod LPG to jakieś 1.0-1.2, które są za słabe do tego auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

12 Mar 2019, 23:39

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zerknijcie proszę na te linki. Pierwsze 3 linki mnie interesują zwłaszcza 1 i 2 wygląda spoko. (pytanie czemu mają różne deski rozdzielcze tuż nad skrzyniami biegów - klima?).

Dajcie znać co sądzicie o tych linkach ?
Jest sens autotesto na któryś z tych linków ogarniać ?
Nimothan
Początkujący

0

13 Mar 2019, 18:46

Czyli znowu wracamy do Astry 1.4T :D

Deski są takie same, klima zwykła w każdym modelu.

Ups... to ja chyba za tanio sprzedałem swoją 1.4T co najmniej o 4 tys. bo była lepsza wersja wyposażeniowa + ori alu 17''+ ori lakier na całości + parę innych pierdół.

Są pewne niuanse na które trzeba tam zwrócić uwagę w tym modelu, z tym silnikiem no ale ja to np. robię tak że gdy klient u mnie kupuje to ma to i to konkretnie posprawdzane. :D akurat opelki mam fajnego serwisanta z ASO Opla z Tarnowa.

Ostatnie ogłoszenie
sprowadzona z niemiec serwisowana kilka dni w kraju po wymianie rozrządu więcej informacji pod numerem tel ......

Ciekawe czy faktycznie gość wie co pisze...kpl łańcuchowy rozrząd przy 159 tys wątpię żeby ktoś to wymieniał ...przy 200 tys nie wymieniają a tam ktoś rzekomo to zmienił...chyba ściema jak nic. :lol:
Pozatym na autobazie było coś wypałacne z ubezpieczalni
Pozatym 2 : automat dobrze jest zdiagnozować co to za typ skrzyni, oraz czy nie ma błędów.
andrewb25
Stały forumowicz

0

13 Mar 2019, 21:19

A jakieś przemyślenia co do tych pierwszych 3 linków?
A sam masz coś na sprzedaż z tych astr ?
Nimothan
Początkujący

0

13 Mar 2019, 21:55

Nimothan napisał(a):A sam masz coś na sprzedaż z tych astr ?

Wszystkie astry J z kupione pod koniec 2018R i z pocz. 2019 mam sprzedane.
Mam zakupionych za granicą kilka japońców toyot, mazd, troche francuzów

Będzie J-ka z 1.6TURBO 180KM '10R. w rzadkiej wersji z dużym Navi, 18 alu, automat, z dobrym automatem bez dwumasy, czarna skóra, 180 000km, i tysiącem innych bajerów...chyba ze wszystkim co było dostępne do skonfigurowania takiej Astry, ale w wersji HB... z tym że dopiero za jakiś czas, ale nawet nie proponuję
bo znowu podsumujesz że padaczka :lol:
Nawiasem mówiąc auto jeździ świetnie, automat bajka w BDB stanie, po diagnozie i pełnej diagnostyce
pozatym cena 3****zł
Z tym że nie będzie oferowane na żadnych forach tematycznych :lol:

Co do Opelków z linków ta pierwsza ze zdjęć OK, chociaż troszkę oszabrowana z felg 17'' w takiej kasie powinny być, W mojej w cenie 24 000zł miałem wszystko :lol:
Jedź oglądać , bierz do Aso AutoRing Tarnów i Ci ją sprawdzą.

Druga już w lepszej wersji wyposażeniowej, ale znów te koła nie od tej wersji...też to samo bez sprawdzenia na SKP lub ASO to nikt się nie wypowie.
W tamtym roku miałem tą samą wersję wyposażeniową, a nawet jeszcze lepszą bo + spryskiwacze refl. przód + ori alu 17'' sprzedana za 27 000zł. :lol: i to z tego samego roku.
Z tego co widzę nie ma VIN w celu weryfikacji
I na - (jak dla mnie ) to elektryczny ręczny,
Ja preferuję klasyczny, bo wiem że z tym może być problem.
andrewb25
Stały forumowicz

0

13 Mar 2019, 23:25

@Andrewb25 wyślij mi proszę wiadomość prywatną z kontaktem email / telefonem bo niestety nie mogę wysłać wiadomości prywatnej.
voldox
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

14 Mar 2019, 12:46

Proszę o zamknięcie i usunięcie/archiwizację tematu.
Nimothan
Początkujący

0