18 lat, pierwsza rejestracja używanego samochodu

04 Maj 2011, 15:34

Zdecydowałem się już na zakup konkretnego samochodu, ale zależy mi na czasie bo wiecznie trzymać go nie będą ;P

W styczniu skończyłem 18 lat, od 22 kwietnia mam prawko i chciałbym jeszcze w tym tygodniu zakupić wozidełko, używane, zarejestrowane w PL, ubezpieczone do lipca.
Autko musi być w pełni na mnie bo nikt w rodzinie i tak nie ma zniżek a w razie czego odpowiadam sam za siebie?! ;) No i tu jest pierwszy problem, przy przeglądaniu wzorów umów K-S zauważyłem że zarówno kupujący jak i sprzedający podają tam swoje nr NIP którego ja nie posiadam, muszę go "wyrobić" (czekać do 2 tygodni bodajże;/) czy można to jakoś "obejść" oczywiście zgodnie z prawem...
Następna sprawa, w US płacimy podatek od wzbogacenia (tak się to chyba nazywa ;p) czyli jakiś % wartości samochodu - mam możliwość dostania Fa VAT, dzięki której wg informacji które znalazłem w internecie nie płacimy tego podatku?
Devilus
Nowicjusz

Miejscowość: Orzesze

04 Maj 2011, 18:43

mam możliwość dostania Fa VAT, dzięki której wg informacji które znalazłem w internecie nie płacimy tego podatku?

W tym przypadku Ty nie płacisz zadnego podatku...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Maj 2011, 23:09

Witam,
NIP nie jest wymagany w umowie. Jeżeli masz wzór umowy z NIP'em to nie wypełniaj tych pól.
One są przydatne jak się potem wypełnia druk pcc-3 i płaci 2% podatku.

Jeżeli kupisz na fakturę to tak jak pisał migi60 podatku nie płacisz.

tu możesz pobrać umowę bez nip
[link wygasł]

tu możesz wypełnić i wydrukować deklarację pcc-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

04 Maj 2011, 23:50

O, dziękuję za sensowną i treściwą odpowiedz:) co do tego zakupu na fakturę to różni się od czymś od normalnego zakupu?No oczywiście poza brakiem tego podatku. Pytania może głupie ale nigdy nie miałem nic "wiekszego" kupowanego na siebie dlatego pytam :)
Devilus
Nowicjusz

04 Maj 2011, 23:57

taki zakup niczym się nie różni.

Jeżeli firma która Ci sprzedaje była wpisana w dowodzie rejestracyjnym to musisz sprawdzić dane czy się zgadzają z tymi na fakturze.
Jeżeli są różne to muszą dać Ci jeszcze dokumenty firmowe potwierdzające te dane.

Jeżeli firma jest pośrednikiem to daje Ci oryginały umów/faktur kupna.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

05 Maj 2011, 13:51

Stwierdziłem że nr NIP tak czy tak mi się przyda wiec pojechałem do US, wypełniłem wniosek oddaje do okienka i pani pyta się po co mi ten NIP, mówie jak wygląda sytuacja że na tym pcc-3 musiałbym go wpisać to dowiedziałem się że tam wystarczy nr dowodu wpisać :) Mi to już nie przydatne ale jakby ktoś szukał to może tu wpadnie :P
Devilus
Nowicjusz