Fiat 126p-pytanie

04 Maj 2011, 00:14

Witam.stałem się posiadaczem fiata 126p czyli popularnego malucha.jest on z roku 99.przejechane ma 123tys km.mam pytanie ile wyniesie mnie przerejerstrowanie go dodam że tablice będą musiały być zmienione bo jest z innego miasta.następna kwestia dotyczy umowy OC.Kupiłem go mając 17lat więc prawa jazdy jeszcze nie mam i mam pytanie czy zarejestrować go na mamę która ma w MTU 20%zniżek za 2lata bez szkodowej jazdy i ile wyniesie wtedy ubezpieczenie albo nie przerejerstruje go teraz tylko jak będę miał 18lat i prawo jazdy i wtedy też wykupie OC tylko nie wiem czy nie będę płacił jakiejś kary albo płacił tego nie wykorzystanego ubezpieczenia wstecz jakby.jeszcze jedno to kwestia przeglądu skończy się on dokładnie za miesiąc i też nie wiem czy zrobić przegląd i przerejestrowac go teraz i opłacić Oc czy zrobić przegląd i przerejestrowac go ale nie zapłacić Oc czy nic nie robić a zrobić jak będę miał 18lat i prawko w ręku.proszę o doradzenie jak zrobić żeby było najlepiej i żebym nie musiał nie potrzebnie płacić skoro auto będzie stało rok tylko odpalane i po polu jeździło żeby się nie zastało.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2011, 15:03

Właścicielem jesteś ty czy ktoś inny - czyli kto jest kupującym na umowie i na podstawie jakiego dokumentu twojego została spisana umowa? Najpierw się musisz dowiedzieć, czy będąc niepełnoletnim możesz wogóle kupić samochód. Bo jak się nie mylę, to niestety nie - osoba niepełnoletnia nie ma zdolności do czynności prawnych, a więc nie może zarejestrować samochodu w WK, tak więc nie może być na umowie KS ( tylko osoba widniejąca na umowie jako kupujący może zarejestrować pojazd ). Ale nie jestem na 100% pewny, więc się musisz dowiedzieć. A potem będziesz się martwił resztą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2011, 15:32

mam tymczasowy dowód osobisty.słyszałem że jak coś w WK załatwić czy gdzieś to muszę iść z opiekunem prawnym i opiekun też musi podpisać się na umowie że zgadza się na ten zakup
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

04 Maj 2011, 23:34

Na pewno rejestrujesz samochód na siebie ale tak jak piszesz
umowę podpisuje opiekun prawny i on także podpisuje dokumenty w urzędzie komunikacji.

co do OC to sprawdź sobie warunki w kilkunastu firmach jednocześnie
i poczytaj więcej tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

05 Maj 2011, 03:10

dzięki.sprawdze i jak będę miał jeszcze jakieś pytania to dam znać.
seba145
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...