195/70r15 czy można zastąpić 195/65r15?

23 Sty 2020, 22:31

Posiadam Honde HRV 2004 ktora powinna miec opony 195/70r15 ale kupilem ja z kapciami 205/65r15. Ostatnio zlapalem gume i musze wymienic albo dwie opony na takie same co bedzie mnie dosc sporo kosztowac bo musze kupic nowe, nie moge znalezc nic z uzywanych (kraj- islandia) Albo znalazlem uzywki, caly komplet 195/65r15 w bardzo przyzwoitej cenie.

Troche jestem nie kumaty w temacie i patrzac na tabele zamiennikow wynika ze taka opcja bedzie niezbyt polecana, ale nie rozumiem dlaczego, skoro wysokosc opony jest taka sama jak w dedykowanej, jedynie szerokosc mniejsza.

I jeszcze dodatkowe pytanie, moze ktos pomoze mi ocenic stan tych opon, bo po zdjeciu zdaja mi sie zajechane, choc gosc twierdzi ze sa w dobrym stanie i ze musze sam przyjechac zobaczyc bo na zdjeciu nie widac za dobrze. Ale... potrzebuje opon bez kolcow, a tutaj wyglada jakby to byly opony ktore kiedys mialy kolce, ale je stracily. Mam racje?

195/70r15 czy można zastąpić 195/65r15?
Norbibuc
Obserwowany

Zdjęcia: 1

23 Sty 2020, 23:54

Norbibuc napisał(a):Troche jestem nie kumaty w temacie i patrzac na tabele zamiennikow wynika ze taka opcja bedzie niezbyt polecana, ale nie rozumiem dlaczego, skoro wysokosc opony jest taka sama jak w dedykowanej, jedynie szerokosc mniejsza.
Odwrotnie, szerokość jest taka sama a wysokość inna czyli tu masz szerokość 195 a wysokość 70 lub 65.
Teraz konkretniej opona powinna mieć w zamienniku średnicę taką samą lub bardzo zbliżoną do oryginału w przypadku opon 195/65R15 średnica jest mniejsza o ponad 2cm i 3% co jest już za dużą zmianą w stosunku do oryginalnego rozmiaru. Można mieć później z tego tytułu tylko problemy podczas kontroli lub jakiejś kolizji jak ubezpieczyciel dopatrzy się rozmiaru który nie jest homologowany.
Norbibuc napisał(a):Ostatnio zlapalem gume i musze wymienic albo dwie opony na takie same co bedzie mnie dosc sporo kosztowac bo musze kupic nowe, nie moge znalezc nic z uzywanych (kraj- islandia)
Nie da się jej naprawić?
Norbibuc napisał(a):I jeszcze dodatkowe pytanie, moze ktos pomoze mi ocenic stan tych opon, bo po zdjeciu zdaja mi sie zajechane, choc gosc twierdzi ze sa w dobrym stanie i ze musze sam przyjechac zobaczyc bo na zdjeciu nie widac za dobrze
Widać że już swoje przejechały i nie są w najlepszym stanie.
Norbibuc napisał(a):Ale... potrzebuje opon bez kolcow, a tutaj wyglada jakby to byly opony ktore kiedys mialy kolce, ale je stracily. Mam racje?
Tak widać miejsca po kolcach i być może ktoś je wyciągnął, takie opony stanowczo odradzam.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...