Niższy indeks prędkości V -> H w zimówkach

13 Lip 2020, 14:00

Witam,

Mam w nowym aucie (ford focus 2020 kombi, diesel 2.0 150KM) fabrycznie zamontowane opony 205/60 R16 92V. Trochę jeszcze za wcześnie żeby kupować zimówki, ale zacząłem się wstępnie rozglądać i trochę mina mi zrzedła, bo w tym rozmiarze (205/60 R16) znalazłem dosłownie trzy modele opon zimowych z indeksem V, podczas gdy z indeksem H jest pełen wybór.

Niby dozwolone jest zakładanie zimówek z niższym indeksem prędkości, ale wszędzie piszą że nie polecane, bo auto gorzej się prowadzi, mniej bezpiecznie itp.

Jak to jest naprawdę? Zaszkodzi mi ten indeks H w zimówkach?
grzechol86
Obserwowany

13 Lip 2020, 19:46

grzechol86 napisał(a):Niby dozwolone jest zakładanie zimówek z niższym indeksem prędkości, ale wszędzie piszą że nie polecane, bo auto gorzej się prowadzi, mniej bezpiecznie itp.

Jak to jest naprawdę? Zaszkodzi mi ten indeks H w zimówkach?

Jeżeli zamierzasz jeździć na tych zimówkach z prędkościami powyżej indeksu H to oczywiście będzie to mniej bezpieczne. Jeżeli natomiast będziesz jeździć z niższymi prędkościami, to śmiało możesz brać H.
W normalnej eksploatacji, opony o niższym indeksie prędkości mogą mieć nawet lepsze właściwości jezdne.
Tylko chcąc być w zgodzie z przepisami, powinieneś umieścić informację o ograniczeniu prędkości do założonego indeksu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lip 2020, 19:55

Jasne, dzięki za odpowiedź. Nie planuję zbliżać się do 210 km/h, więc wszystko powinno grać :)
grzechol86
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne