1967 Buick Riviera GS - restaurować czy na części?

21 Maj 2024, 20:53

Witam, jestem posiadaczem rzadkiej wersji Buick'a Riviera GS z 1967 roku. Jest to tzw "barn find" sprowadzony z USA. Ze względów na brak titlu pomysłów na samochód było dużo. Pierwotnie miał być przecięty w pół i miał posłużyć jako dekoracja pubu. Z tylnej części samochodu miała być zrobiona kanapa a z przodu barek z lodówką pod maską. Druga opcją było po prostu rozebranie go na części. Na szczęście do tego jeszcze nie doszło. Patrząc na samochód, na jego bryłę i to w jakim jest stanie to aż serce się kraje na myśl że miałby być porozcinany. Samochód jest kompletny, niektóre chromy oczywiście do renowacji ale jest to opcja GS z kolumna między siedzeniami i jednostką 360 pod maską z kosmiczną obudową filtra powietrza. Można powiedzieć że najbardziej pożądany model Riviery z tych lat. Jako że siedzę w lakiernictwie od lat i mam kupę projektów za sobą odrestaurowanie tej Riviery nie sprawiło by mi żadnego kłopotu. Jedyny problem jest taki że po odrestaurowaniu samochodu nie da się go zarejestrować (brak titlu). Wyczytałem ostatnio że w tym roku wszedł przepis o możliwości zarejestrowania auta zabytkowego bez dokumentów. Czy ktoś przerabiał temat i może ma informacje jak to w praktyce wygląda?
Dawidssd
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne