Renault clio 1.5 dci Kontrolka Swiec żarowych

17 Lut 2008, 17:51

Witam. Mam problem z kontrolka świec żarowych w renault clio1.5 dci . po jakimś czasie jeżdżenia zaświeciła sie kontrolka świec żarowych i świeci sie przez cały czas po podłączeniu do komputera znajduje nieznane błendy po wykasowaniu ich samochód jezdzi bez problemów ale sytuacja powtaza sie po czterech pieciu dniach. Co to może byc ?? z gory dziekuje za pomoc .
piotrekkajtek
Nowicjusz

• 17 Lut 2008, 19:06

A co oznacza termin "Nieznane błędy"?Kto wydał taka opinię?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Lut 2008, 19:26

A wiec w programie komputerowym komentarz do bledu byl Bład nieznany
    piotrekkajtek
    Nowicjusz

17 Lut 2008, 19:33

No cóż...Nie wiem czym to testowałeś,ale spotykam się z takim określeniem po raz pierwszy.Może użyłeś nie tego testera lub programu?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Lut 2008, 19:50

Komputer byl podlanczany w dwoch roznych warsztatach samochodowych i w obu to samo bylo w jednym najpierw cos pokazywalo cos ze swiecami ale byly dobre ale po kolejnym sprawdzeniu bylo juz wszystko ok
    piotrekkajtek
    Nowicjusz

17 Lut 2008, 22:44

Miałem taki sam objaw, czyli paląca się kontrolka świec żarowych, ale zapalała się ona tylko w czasie dynamicznej jazdy (1,9 dci 102 km). Nie powodowało to żadnych utrudnień podczas jazdy więc po sprawdzeniu świec żarowych (były sprawne) zignorowałem to. Niedługo po tym auto odmówiło całkowicie posłuszeństwa, odpalało ale straciło moc, że ledwo się co toczyło. Okazało się, że winny był zawór ERG, po jego wymianie wszystko wróciło do normy, przestała zapalać się też kontrolka świec żarowych. W czasie naprawy wymieniłem też jeden z przewodów elektrycznych był delikatnie uszkodzony, ale i tak osobiście wiąże kotrolkę świec żarowych z zaworem ERG. Radze wymianę zaworu, bo w czasie awarii może odpaść jeden z kapturków (tak sie stało w moim przypadku) i wpada on do kolktora. Aby go później usunąć trzeba odkręcić cały kolektor i turbinę.
    Poranek
    Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo rozwija auta elektryczne - ładowanie w 90 minut
      Nowe, elektryczne Volvo C30 przyspiesza do 70 km/h w 5,9 sek., a ładowanie jego baterii zajmuje tylko 90 minut. Skrócenie czasu ładowania i polepszenie osiągów aut elektrycznych stało się możliwe dzięki współpracy ...
      Jak ominąć przeszkodę na drodze
      Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

18 Lut 2008, 12:20

A w jakim miejscu w clio moze sie znajdowac ten zawor??
    piotrekkajtek
    Nowicjusz

18 Lut 2008, 13:31

musisz odkręcić plastikową pokrywę silnika, wchodzi on do kolektora, u mnie od strony przednich świateł, po stronie kierowcy. Podłączona jest do niego jedna wtyka. Podaje ci link do strony, gdzie jest zdjęcie tego zaworu [link do oferty na Allegro wygasł]
    Poranek
    Początkujący

18 Lut 2008, 18:30

Dzieki za pomoc. Sprawdze tą opcje mam nadzieje ze bedzie dobze :)
    piotrekkajtek
    Nowicjusz

23 Lut 2008, 10:15

Witam ponownie. Mam pytanie o zawor ERG. Slyszalem opinie ze zawor mozne wyczyscic i to pomaga. I moje pytanie Jak go wyczyscic i w czym i czy musze wymienic uszczelke ktora sie tam znajduje ??
    piotrekkajtek
    Nowicjusz

23 Lut 2008, 18:22

Pewnie,że się czyści.Jak go wyjmiesz,to sam zobaczysz jak się to robi.W środku zapewne będzie troszkę nagaru,który musisz zeskrobać nożykiem lub śrubokrętem.Uszczelkę trzeba wymienić,kosztuje parę złotych.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

23 Lut 2008, 20:45

Radzą też przemyć części wchodzące do kolektora benzyną ekstrakcyjną (uważaj żeby nie zamoczyć części z elektryką) ja akurat przy wymianie nie kupowałem nowej uszczelki i jest dobrze, ale prawidłowo powinno się wymienić.
    Poranek
    Początkujący

28 Lut 2008, 14:11

ok sprobuje i mam pytanie czy po wyczyszczeniu kontrolka sama zgasnie czy bede musial jechac na komputer ??
    piotrekkajtek
    Nowicjusz