2.0 TFSI i elektryczna przepustnica

21 Lip 2017, 19:43

Witam.
Jeżdzę Audi TTS z DSG z 2011 roku. Generalnie bardzo lubię ten samochod oraz nie brakuje mi mocy. Mimo wszystko zaczęło mi w czymś czegoś brakować. Chciałbym spróbować wydobyć z niego bardziej sportowy dźwięk.
W poprzednim samochodzie miałem zmieniony układ wydechowy i było głośno, bardzo głośno i fajnie. Jednak nie zawsze fajnie. Dłuższa trasa była męcząca, a późne powroty do domu kończyły się budzeniem rodziny i całego osiedla.
Nie chcę wydawać wiele pieniędzy na układy wydechowe z klapami.
Chciałbym, aby samochód był bardzo, świadomie mówiąc, bardzo głośny, co z turbinką i piardem DSG może dać fajny efekt.
Co myslicie o przepustnicy elektrycznej czy na anglojęzycznych forach znanym jak cut out. Montaż przepustnicy przed środkowym tłumikiem. Gdy klapka jest otwarta musi być bardzo głośno, jest to przelot i nawet chyba glośniejszy, bo brak tłumienia rury, a gdy chcę na spokojnie zamykam klapę i jest seryjnie. Też nie jest to cicho biorąc pod uwagę seryjnie miły wydech w TTS.
Pytanie zasadnicze. Czy jest to zdrowe? Czy może coś się wydarzyć? Czytałem, że nawet może być mała zwyżka mocy. Nie interesują mnie kwestie zabrania dowodu, mandatu czy z tych kryteriów.

Podrawiam
Marcin1327
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1970
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

26 Lip 2017, 18:08

Marcin1327 napisał(a):Montaż przepustnicy przed środkowym tłumikiem. Gdy klapka jest otwarta musi być bardzo głośno, jest to przelot i nawet chyba glośniejszy, bo brak tłumienia rury, a gdy chcę na spokojnie zamykam klapę i jest seryjnie. Też nie jest to cicho biorąc pod uwagę seryjnie miły wydech w TTS.
Pytanie czy taki dźwięk jest miły dla ucha czy nie wyjdzie taka popierdziawka. Policja może się przyczepić że masz jakąś niedozwoloną modyfikację układu wydechowego.

Druga sprawa to potrzebny ci aż taki hałas? Bo taka przepustnica na pewno jak ją otworzysz to cicho nie będzie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999