Witam wszystkich i proszę o poradę bo sam nie umiem zdecydować.
Budżet to 26-28tys.Euro i dylemat
![Crying or Very sad :cry:]()
którego wybrać.Może ktoś coś podpowie i ułatwi decyzję.
W grę wchodzą już(ufffff) tylko dwa samochody.VW passat B8 1.5Tsi 150KM i Mercedes e klasa 2.0 184KM.
Różnica jest taka ,że za te same pieniądze passat będzie z 2020r z przebiegiem ok.10tys km a Mercedes 2017 z przebiegiem podchodzącym podchodzącym pod 70tys.No może gdzieś jakiś trafiłby się z mniejszym ale będzie to już uboższe wyposażenie itd.
Tylko sedan tylko benzyna i tylko automat.Jeździłem i jednym i drugim.Passata kupiłem,miałem tydzień ale w "manualu" i... oddałem skrzynia do d...y z tym silnikiem.Ale przejechałem się z dsg i jest...bosko
Pierwsze wrażenie jak wsiadłem do passata było bardzo pozytywne:tak ten samochód mógłbym mieć.Wszystko(oprócz skrzyni biegów) było na +.No ale później miałem okazję wsiąść do e klasy i... przepadałem
![Szczęśliwy :D]()
.Pierwsze wrażenie łaaaał!Masakra passat się chowa,jakiś taki biedny mi się przy nim passat zrobił.Jazda Mercedesem i passatem, porównywalna (merc był bez zawieszenia pneumatycznego)W Mercedesie ciszej przy dużych prędkościach tak od 170-200 ale w passacie też nie można narzekać, naprawdę.
No i dylemat bo gdybym wybierał sercem to wybór padł by na Mercedesa ale...no właśnie,serce a praktyka to co innego.Ładna żona też fajna rzecz ale kosztuje
Passat wiadomo ,przebieg 10tys nie prędko zobaczy warsztat.Oprocz wymiany oleju i kołków pewnie pojeżdżę z 5-7 lat bez nakładu finansowego.Aha bo to ważne rocznie robię max do 10tys km.
Przeważnie 80% miasto
Raz w roku wyjazd(w dwie strony razem)1500km i raz 700km.
Boję się ,że w Mercedesie zaraz zaczną "kwiatki wychodzić" i zacznie się kładzenie pieniędzy.Nie wiem jak to jest z awaryjnością w tych autach.Zswsze jeździłem autami z bardzo małym przebiegiem a dzisiejszemu Mercedesowi do tego z przed lat chyba też daleko?
Różnice będą też w utrzymaniu.
Wiadomo Mercedes kosztuje.
Nie znam się na samochodach a tym bardziej na mechanice
Co byście doradzili,który wybrać?
Z góry dziękuję za merytoryczne podpowiedzi i porady.
Za złośliwości... dziękuję
Pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc
![OK :ok:]()
Zmniejszyłem budżet bo 30tys to już sufit dla mnie za auto i nie chcę już iść tą drogą,że "za tysiąc więcej" więcej mogę kupić mera z mniejszym przebiegiem albo tylko są dwa tys jeszcze trochę młodszego! Początkowo miał być passat do 27 tys Euro o niech 6ak zostanie.Ten tysiąc jeszcze przeżyję (ale nie wiem czy żona
![Śmiech :lol:]()
)
Dylemat jest taki starszy z większym przebiegiem Mercedes czy prawie nowy Passat.Przepraszam za zmiany ale myślę że jest konkretniej.