2 letni VW czy 5-cioletni Mercedes?

12 Sty 2022, 14:41

Witam wszystkich i proszę o poradę bo sam nie umiem zdecydować.
Budżet to 26-28tys.Euro i dylemat :cry: którego wybrać.Może ktoś coś podpowie i ułatwi decyzję.
W grę wchodzą już(ufffff) tylko dwa samochody.VW passat B8 1.5Tsi 150KM i Mercedes e klasa 2.0 184KM.
Różnica jest taka ,że za te same pieniądze passat będzie z 2020r z przebiegiem ok.10tys km a Mercedes 2017 z przebiegiem podchodzącym podchodzącym pod 70tys.No może gdzieś jakiś trafiłby się z mniejszym ale będzie to już uboższe wyposażenie itd.
Tylko sedan tylko benzyna i tylko automat.Jeździłem i jednym i drugim.Passata kupiłem,miałem tydzień ale w "manualu" i... oddałem skrzynia do d...y z tym silnikiem.Ale przejechałem się z dsg i jest...bosko :ok:
Pierwsze wrażenie jak wsiadłem do passata było bardzo pozytywne:tak ten samochód mógłbym mieć.Wszystko(oprócz skrzyni biegów) było na +.No ale później miałem okazję wsiąść do e klasy i... przepadałem :D .Pierwsze wrażenie łaaaał!Masakra passat się chowa,jakiś taki biedny mi się przy nim passat zrobił.Jazda Mercedesem i passatem, porównywalna (merc był bez zawieszenia pneumatycznego)W Mercedesie ciszej przy dużych prędkościach tak od 170-200 ale w passacie też nie można narzekać, naprawdę.
No i dylemat bo gdybym wybierał sercem to wybór padł by na Mercedesa ale...no właśnie,serce a praktyka to co innego.Ładna żona też fajna rzecz ale kosztuje :lol:
Passat wiadomo ,przebieg 10tys nie prędko zobaczy warsztat.Oprocz wymiany oleju i kołków pewnie pojeżdżę z 5-7 lat bez nakładu finansowego.Aha bo to ważne rocznie robię max do 10tys km.
Przeważnie 80% miasto
Raz w roku wyjazd(w dwie strony razem)1500km i raz 700km.
Boję się ,że w Mercedesie zaraz zaczną "kwiatki wychodzić" i zacznie się kładzenie pieniędzy.Nie wiem jak to jest z awaryjnością w tych autach.Zswsze jeździłem autami z bardzo małym przebiegiem a dzisiejszemu Mercedesowi do tego z przed lat chyba też daleko?
Różnice będą też w utrzymaniu.
Wiadomo Mercedes kosztuje.
Nie znam się na samochodach a tym bardziej na mechanice :(
Co byście doradzili,który wybrać?
Z góry dziękuję za merytoryczne podpowiedzi i porady.
Za złośliwości... dziękuję :sly:
Pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc :ok:
Zmniejszyłem budżet bo 30tys to już sufit dla mnie za auto i nie chcę już iść tą drogą,że "za tysiąc więcej" więcej mogę kupić mera z mniejszym przebiegiem albo tylko są dwa tys jeszcze trochę młodszego! Początkowo miał być passat do 27 tys Euro o niech 6ak zostanie.Ten tysiąc jeszcze przeżyję (ale nie wiem czy żona :lol: )
Dylemat jest taki starszy z większym przebiegiem Mercedes czy prawie nowy Passat.Przepraszam za zmiany ale myślę że jest konkretniej.
Ostatnio edytowany przez kejwus 12 Sty 2022, 15:37, edytowano w sumie 4 razy
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 14:48

28-30 tys na 2-5 letnie auto ? czy Ty tam zera nie zapomniałeś dodać czy ja czytać nie umiem ? :D
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

12 Sty 2022, 14:51

W ojro podane
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Sty 2022, 15:04

Sorry,oczywiście 28-30 tys. Euro.
Zaraz poprawie :ok:
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 15:35

A może nie sugerować się przebiegiem i rocznikiem bo..."Mercedes się nie psuje"? :?: 8)
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 16:43

Tu przykładowe samochody:

[link do mobile.de wygasł]
I

[link do mobile.de wygasł]
kejwus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kosmetyki samochodowe - niezbędnik każdego kierowcy
    Dbanie o samochód to nie tylko kwestia troski o jego stan techniczny. Kosmetyka auta jest równie ważna i wpływa nie tylko na samą jego prezencję, ale pozwala też na przedłużenie jego żywotności. Każdemu, nawet ...

12 Sty 2022, 17:33

Skoro masz zamiar robić 10k rocznie i to głównie po mieście to po co ci auto pokroju e klasy? Jakie ma znaczenie wyciszenie przy 200kmh jeśli nie będziesz na co dzień jeździł z takimi prędkościami? I jak dobrze rozumiem awaryjność/koszty utrzymania też mają znaczenie więc zawsze młodsze auto z mniejszym przebiegiem wygra takie porównanie. W sumie wyszło, że lepszym wyborem jest passat :mrgreen: Którego i tak bym nie kupił ale zadam trochę inne pytanie - dlaczego za taką kasę nie kupisz sobie nowego kompakta z 2 letnią gwarancją?
franccc
Stały forumowicz

12 Sty 2022, 17:49

Jeżdżę teraz 2 letnim VW Sportsvanem 1.5 TSI 131KM(jeszcze do
ma 3 lata gwarancji)i o ile do miasta to idealne auto to jak wyjadę na autostradę,szlag mnie trafia,zbiera dźwięki jak Pegasus :mrgreen: huk powietrze na słupku a i szybie i te hałasy od asfaltu, katastrofa!!!Na samą myśl,ze mam nim gdzieś pojechać autostradą odchodzi mi ochota na wyjazd.Tak mam.W czerwcu oddałem :lol: prawie nowego Tourana R line handlarzowi.Przy 130 zaczynała się "awaria" robiło się tak głośno,se przy 150 trzeba było bardzo głośno mówić do pasażera a jazda przestawała być przyjemna.K6o ma Tourana wie co co chodzi.
Chcę mieć auto w którym z przyjemnością się podróżuje w nie wk...a!
Dlatego benzyna,dlatego sedan .
Dlatego coś z wyższej klasy i obowiązkowo "Niemiec".
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 18:04

I jeszcze jedno,początkowo miał być passat i pewnie by był, gdybym nie wsiadł w Mercedesa!Jestem też ciekawy,dlaczego ty byś nie kupił Passata?Jeśli nie jeździłeś passatem to rozumiem-opinie...Ale ja tak samo myślałem,wszystko tylko nie VW.Dopóki nie wsiadłem w passata.Auto nudne jak flaki z olejem ale...kompletne jak ch.!
Nie ma się do czego przyczepić, WSZYSTKO jest tak jak powinno być.
Jestem bardzo wybredny jeśli chodzi o auta i przeszkadza mi każda pierdoła,uwierz mi moja żona twierdzi ,że jestem chory na to punkcie.A w passacie nie mam się do czego przyczepić jedynie do tego ,że jest w środku trochę... ascetyczny :P
A czemu auto tej klasy?bo wygodne i bezpieczne.
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 18:28

Oczywiście tylko i wyłącznie z DSG przynajmniej ten silnik 1.5 TSI 150KM.!!!Manual do kitu!
kejwus
Nowicjusz

12 Sty 2022, 18:31

kejwus napisał(a):Jeśli nie jeździłeś passatem to rozumiem-opinie...Ale ja tak samo myślałem,wszystko tylko nie VW.Dopoki nie wsiadłem w passata.Auto nudne jak flaki z olejem ale...kompletne jak ch.!

Bo nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia kupowania auta wielkości passata (a mercedesa tym bardziej) na tak małe przebiegi robione po mieście, tyle. Marka nie ma nic do rzeczy. Masz zamiar kupić passata "sercem" (jakkolwiek to brzmi) żeby trochę przyjemniej ci się jechało przez 2200 kilometrów rocznie. Dla mnie to po prostu głupie ale każdy robi jak chce :ok: Warto tylko pomyśleć o ile droższa będzie na co dzień eksploatacja passata/mercedesa i odnieść te koszty do przebiegów

Sam robię jakieś 70-80 tysięcy kilometrów rocznie, większość ekspresówki/autostrady peugeotem 308 kombi i naprawdę nie uważam, że potrzebuję czegoś lepszego. Jadę te 120-140 zachowując zarówno przyzwoity komfort jak i nie mam wiru w baku. Nooo ale doskonale widzę i w pewnym stopniu staram się zrozumieć. że to ludzie wyjeżdżający w trasę od wielkiego dzwonu muszą być na niej najszybsi.
franccc
Stały forumowicz

12 Sty 2022, 18:48

Nie muszę być najszybszy nie mam już 30 lat i kręconych czarnych włosów.Chcę jechać bezpiecznie i komfortowo a Sportsvan tego nie daje.I nie mam sensu szukanie 4wcjonwlnego uzasadnienia dlaczego takie auto a nie inne.Po prostu podobają mi się oby dwa!
Moje pytanie nie brzmi "jak jeździć czy ci jest dobre do miasta w co nie"
Chciałem posłuchać opinii czy lepiej wziąć nowszego z małym przebiegiem passat czy starszego a z większym Mercedesa.Szkoda czasu na dyskusje i niczym.Bo ceny idą w górę!Ten brązowy Mercedes do którego link wrzuciłem jeszcze wczoraj kosztował 26.890 a dzisiaj już 5 stów drożej :x Powariowali!
kejwus
Nowicjusz