Samochód 20-25tys +/-

11 Sty 2022, 19:08

Cześć, poszukuje auta w przedziale cenowym 20-25 tys, budżet mogę lekko nagiąć powiedzmy do 27 tys jeżeli będzie trzeba.

Niestety nie znam się na motoryzacji, dlatego nie wiem co wybrać, moje wymagania co do auta:

-Najlepiej jak to będzie sedan lub jakiś hatchback
- Nie musi być w nim jakoś mega dużo miejsca ale też zeby było po prostu wygodnie
-Żeby miał trochę mocy, nie musi być to 400koni ale żeby nie wyprzedzał ciężarówki 5 minut.

Autem nie będę jeździł jakoś dużo, raz/dwa razy w miesiącu trasa 180 km w jedną stronę oraz 90km czyli razem 460km miesięcznie około + jazda do sklepu po zakupy i inne podobne rzeczy, w wakacje może jakiś wyjazd w polsce.

Benzyna/diesel? Tego nie wiem co jest lepsze

Najbardziej podoba mi się BMW e90, po prostu bardzo mi się podobają te auta i zawsze chciałem taki mieć, dlatego znalazłem e90 w ogłoszeniach, ceny mi odpowiadają, jednak podobno jest to auto dość awaryjne. Sprawdzałem ogłoszenia od osób prywatnych wersji po liftowej z 2009roku, trafiały się też 2010-2011 maks

Czy w tej cenie (25k + ) da się znaleźć dobry egzemplarz tego samochodu który na start nie pochłonie mnie 10k? (Mam pieniądze na jakiś podstawowy serwis auta które kupie ale bez przesady) Jestem świadomy że każde auto trzeba będzie serwisować i taki mam zamiar, robić wszystko na czas w aucie które wybiorę. Zapraszam do normalnej dyskusji na temat tego auta jak i po prostu podania jakiś innych typów zamiast tego bmw jeżeli nie jest to odpowiedni samochód w tej kwocie. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ;)
stnk
Nowicjusz

11 Sty 2022, 22:33

Temat wałkowany w ostatnim miesiącu wiele razy. Polecam czytankę. Jeśli chcesz "argumentów" przeciwko by tylko potwierdzić swoją fantazję, w duchu efektu potwierdzenia, to kupuj E90 i załóż kanał na youtube z vlogami ze swojego osobistego dramatu w 4ech aktach.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

12 Sty 2022, 08:24

Spoko, nie jestem jakoś "napalony" na BMW lub markę premium, dlatego nie muszę go mieć teraz z tym budżetem, po prostu to była luźna sugestie bo tak jak już pisałem, sporo to auto się przewija, zrobiłem wczoraj mały research i uzbierałem takie typu:

Ford Mondeo MK4
Ford Focus MK4
Citroen C5
Renault Megane 3
Fiat Bravo 3
Audi A4 B8 - podejrzewam że podobna sytuacja jak z BMW ale wolę zapytać

Czy w tym budżecie da się znaleźć tę auta w dobrym stanie? Najbardziej z nich odpowiada mi mondeo, Citroen, Megane 3.

Chyba że ktoś ma jakiś inne fajne propozycje
stnk
Nowicjusz

12 Sty 2022, 08:50

Musisz pomyśleć na czym Ci zależy najbardziej bo Mondeo i C5 to dość duże auta i ciężkie za czym idzie potrzeba większego silnika aby to było dynamiczne.

Pozostała 3 nie będzie tak wygodna jak powyższe 2 ale też dają rade.

Moim skromnym zdaniem na trase brałbym mondeo bo jest naprawde dobrze wykończone i wygodne okrutnie. Jedyne co boli fordy tej generacji to elektryka, która nieraz potrafi unieruchomić auto ale nie generuje to dużych kosztów.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

12 Sty 2022, 09:37

Wybitnie dużo tych tras, trzeba brać koniecznie segment D/E z dieslem i to najlepiej w automacie :mrgreen:

Przy takich przebiegach nie zdążysz nawet poczuć czy auto jest wygodne czy nie. Zdecyduj po prostu czy masz zamiar ładować kasę w auto, którym prawie nie jeździsz tylko dlatego żeby ci się podobało. Jeśli chcesz i cię na to stać to kupuj nawet i to e90 tylko nie szukaj przy tym żadnego poklepywania po plecach bo żaden racjonalny argument za takim autem nie przemawia. Jeśli do tematu będziesz podchodził rozsądnie i szukał auta odpowiedniego do potrzeb to bierzesz i30/ceed'a z benzyniakiem 1.6 pod maską i masz święty spokój, wsiadasz i jeździsz. Zastanowiłbym się też czy przypadkiem segment b pokroju jakiejś ibizy 4 czy clio 4 by nie wystarczył
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Sty 2022, 10:44

Pewnie masz rację z tym że nie odczuje czy auto jest wygodne, w sumie to głównie mieszkam w mieście więc duży samochód też podejrzewam że może sprawić jakieś problemy (jak to w mieście, wszędzie ciasno)

Myślę też nad hatchbackami dlatego podałem tam propozycje, z tego co piszesz seat Ibiza 4 też wygląda na ciekawą propozycje.

Znalazłem jeszcze opla astre j, też wydaje się być ok.

Co do tego czy mnie stać, to nie mam zamiaru ładować jakoś mega dużo kasy w auto, dlatego wydaje mi się że kwota 25k jest odpowiednia na średnie auto dla moich wymagań. Auto będzie na pewno przez początkowy czas parkowane na dworze więc nie ma co szaleć chyba. Aktualnie jeżdżę skoda 20 letnią więc każda przesiadka będzie dla mnie komfortowa.

Dlatego szukam czegoś idealnego dla mnie według takich wymagań
stnk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak powstają aluminiowe felgi?
    Koła należą do najbardziej obciążonych i nieustannie narażonych na uszkodzenia, a zarazem najważniejszych dla bezpieczeństwa elementów samochodu. Poniżej wyjasniamy, jak powstają lekkie i niezwykle wytrzymałe, aluminiowe ...
    Mitsubishi Pajero Sport - trzy ekstremalne wcielenia
    Już od dziś wielbiciele mocnych wrażeń w terenie mają do dyspozycji trzy, "uzbrojone po zęby" wersje Mitsubishi Pajero Sport. Dzięki trzem pakietom markowych, terenowych akcesoriów o wymownie brzmiących nazwach Heavy ...

12 Sty 2022, 11:02

To szukaj jakiejś prostej benzyny bez turbo. Im mniej osprzętu tym mniej do popsucia :)

Ibiza z wygodą ma tyle wspolnego co taczka.

Zainteresuj się focusem albo megane.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020