2 rożne auta do 23 tyś

28 Lut 2015, 14:19

Witam. Jestem nowy na forum więc cześć Wszystkim.
więc tak wraz z ojcem szukamy dla siebie aut.
Zacznijmy od tego że obecnie poruszamy się francuzem Scenic II ph II i jak to mówią albo się psuje co chwile albo wcale ( mamy farta bo ta 2 opcja). Chcemy go sprzedać i posiadać każdy swoje auto.
Zacznijmy od taty:
emeryt, małe tanie dobre młode :D
ze wstępnych poszukiwań na alledrowcu wpadły takie modele jak:
1. Mercedes A klasa
2. Mazda 2
3. WV Polo
4. Opel Corsa
5. Toyota Yaris
6.Renault Modus
( wszystkie 4/5 drzwiowe)
i tak jak wyżej, tata chciałby auto mało awaryjne, ekonomiczne i co najważniejsze aby pozycja za kółkiem była w miare wysoko (tak jak w scenicu), roczny przebieg około 7 tyś więc raczej benzynka.

Co do mnie auto też do 23 tyś aczkolwiek inne oczekiwania. Raczej też benzyna ( 40% miasto 60 trasa) roczny przebieg też mniej więcej ten sam. a co do wymagań sedan ew liftback. moi liderzy to:
1. klasyk e46 benzyna ( wersja po lifcie)
2. c klasa
3. toyota avensis
4. honda acord
moimi głównymi wymaganiami to: w miare ekonomiczny (pomijając e46) żeby naprawy nie zagoniły mnie w kredyty, i w miare wygodny. I tu mam obawy co do e46 różne informacje na temat zawieszenia, wiem że im sztywniejszy tym leiej się prowadzi ale nie chciałbym żeby plomby wylatywały z zębów ;) póki co autko dla 2 osób. e46/ cklasa leciwe konstrukcje ale mają to coś w sobie toyota bardziej emerycka chociaż....

Co polecacie i dlaczego?
Pozdrawiam Łukasz
energyypl90
Nowicjusz

Auto: Renault Scenic II

28 Lut 2015, 15:29

Szkoda kasy na Mercedesa klasy A, bo ani to mercedes ani jakieś trwałe i ekonomiczne auto. W dodatku jest drogi.
Jak ma być wysoka pozycja to Yaris, Polo i Corsa odpadają. Modus ma kapryśną elektrykę. Ode mnie Honda Jazz i Opel Meriva.

Co do auta dla Ciebie, to budżet na Accorda VII taki na styk. Mercedes C tylko wersje po lifcie. Zostałbym przy e46 i ewentualnie dorzucił do poszukiwać Lexusa IS300 jak się uda upolować.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2015, 15:57

hmm opel meriva ciut za duże, a honda nie ten rocznik zapomniałem dodać że autko dla taty od 2009/2010
energyypl90
Nowicjusz

28 Lut 2015, 16:09

rocznikiem się nie jeździ ;)
Meriva jest mniejsza od Scenica
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

28 Lut 2015, 16:36

ale jak dla taty i tak ciut za duża. Ja wiem nie jeździ się rocznikiem a stanem itp ale taty to nie przekonuje
energyypl90
Nowicjusz

28 Lut 2015, 20:49

energyypl90 napisał(a):3. WV Polo

W polo nie siedzi się zbyt wysoko (do scenika mu bardzo daleko) ale to niech twój tata zdecyduje czy siedzi się mu w nim dobrze. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...

28 Lut 2015, 21:24

Z aut klasy B polecę Mazdę 2, do której do śmigania na krótkich trasach wystarczy silnik 1.3, auto lekkie, zwinne, oszczędne takie jak powinny być w tym segmencie, a nie auta z nadwagą jak Corsa D z 1 litrowym silnikiem.

Co do aut segmentu D to polecałbym poszukać Accorda 2.0 z polskiego salonu (ale może być ciężko o ładny egzemplarz w tym budżecie), albo Mercedes C klasa:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Lut 2015, 21:35

Ten 1 to chyba miał przód robiony przynajmniej nadkola mają inny odcień.
A srebrny też wieloocieniowy.
Może to kwestia zdjęć.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

28 Lut 2015, 21:39

Zobacz na Fusiona.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Mar 2015, 12:25

a jak z blachami w tych fordach? a drugie pytanie jak to jest w końcu z komfortem w e46 wiadomo że scenic ma wygodniejsze zawieszenie ale czy faktycznie jest ono aż takie twarde? Oczywiście normalne zawieszenie a nie gwint czy coś
energyypl90
Nowicjusz

01 Mar 2015, 13:15

BMW e46 to segment D więc będzie lepiej niż w Scenicu. Oczywiście jeśli kupisz pełnosprawne BMW. Będzie na bank inaczej bo w Scenicu siedzi się wyżej.
Ford z blachami jest juz okej, ale dla bezpieczeństwa przelecieć za 2 stówki co 2 lata i po problemie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra