205/55/R16

14 Kwi 2011, 11:35

Witam.

Muszę kupić jedną oponę do mojego samochodu, jednak mam pewien dylemat.
Używam opon Michelin Primacy HP 205/55R16 87V ZP jednak ich cena jest dosc wysoka 577 sztuka, a przy wymianie było by lepiej gdyby odrazu jak nie wszystkie to chociaż 2 sztuki nowe ( na jedną os ).

Pisałem z Panią z obsługi klienta i powiedziała że zamiast tych z indeksem 87V mogę założyć ten sam model opon z indeksem 91V Michelin Primacy HP 205/55R16 91V. Są one zdecydowanie tańsze ( ok 330 sztuka ), jednak zastanawiam się czy nie ma żadnych technicznych przeciwskazań - powiedziała mi że nie będzie z tym żadnego problemu.

Jakie jest wasze zdanie ?
Pozdrawiam
Popos
Nowicjusz

Miejscowość: Ząbki

14 Kwi 2011, 14:51

ja bym kupił ale już 2 na jedną oś takie same;]
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

14 Kwi 2011, 23:03

Napisałem że planuje zakupić na 1 os komplet tylko chciałbym żeby ktos zorientowany się wypowiedział czy bedzie odzczuwalna jakas różnica.
Popos
Nowicjusz

14 Kwi 2011, 23:24

mają wyższy indeks nośności przy tym samym indeksie prędkości :wink: spokojnie możesz kupić

przy czym ta z oznaczeniem ZP (zero presure czy też run flat) po utracie ciśnienia się nie zepsuje :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Kwi 2011, 02:58

A jeszcze jak byś mógł napisać o co chodzi z tym indeksem nośności to bym był wdzięczny ( im wyższy tym większy opór toczenia? )
Twoim zdaniem lepiej zainwestować w 87 czy wystarcza 91. ( ewentualnie w przyszłości bym i przednie wymienił na te 91 ki ).

Pozdrawiam
Popos
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 06:40

to jest po prostu obciążenie w kilogramach jakie wytrzymuje opona przy maksymalnym indeksie prdkości ;)
tu masz dokładne watości dla danych oznaczeń
rozmiary/indeks-nosnosci-opon/
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...

02 Maj 2011, 15:34

Dzięki za pomoc :D

Temat do zamknięcia.
Popos
Nowicjusz