Koła na lato

23 Paź 2010, 20:38

Cześć,
Mam zamiar kupić koła na lato do mojego leona. Obecnie jeżdżę na kołach 195/60/r15,ale chciałbym kupić oryginalne felgi aluminiowe seata z oponami o rozmiarze 205/50/r16. Czy będzie to miało wpływ na spalanie? Czy nie będą za szerokie na taki mały silniczek, bo gdzieś czytałem, że szerokość opony ma znaczenie?
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

03 Mar 2011, 16:30

Oczywiście szerokosć opony ma znaczenie i nie zamontujesz do nich dowolnego rozmiaru felg. Wszystko musi być pod tym względem odpowiednio wywarzone. Oryginalne felgi Seata będą Cię trochę ksoztować.. Jaki budżet posiadasz?
Bopss
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

18 Cze 2011, 21:08

Niezależnie od kosztów uważam, że warto zainwestować w porządne opony, które starczą na kilka sezonów.
Pozdrawiam
Alu-dys
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

24 Cze 2011, 13:02

Po pierwsze 16-tki będą dużo droższe w zakupie niż 15-tki... Po drugie szerszy kapeć spali więcej paliwa i ogólnie nieco zmuli auto :) Ja bym się bardzo poważnie zastanowił nad taką zmianą. Nie lepiej już kupić jakieś fajne 15-calowe alusy? W sklepach internetowych różnica jest jakieś 50zł na sztuce (sprawdzałem w netcar.pl).
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

29 Cze 2011, 11:27

Oczywiście są plusy i minusy takiego rozwiązanie. Największym plusem jest kwestia estetyki :) Większe obręcze ładniej prezentują się na aucie. Minusem może być zwiększenie spalania oraz w niektórych przypadkach potencjalnie odczuwalny "spadek" mocy. Dodatkowo stosując oponę o niższym profilu może pogorszyć się komfort jazdy. Wszystko zależy od użytkownika czy bardziej zależy mu na komforcie czy lepszej prezencji auta. :) Coraz częściej nowe auta dostępne są na wielkich obręczach i oponach niskoprofilowych. Taka tendencja. Pozdrawiam
netcarmil
Nowicjusz

Auto: Cordoba
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...